Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD master logotyp
Golden Retriever klädd i plastkon

Återhämtning efter operation

5 minuts läsning
PPVD master logotyp
Sponsras av Pro Plan Vet Diets

Om din fyrbenta vän har genomgått en operation kan det vara bra att veta vad du kan förvänta dig efter operationen så att du kan göra det så bekvämt för din hund som möjligt. Din veterinär kommer att ge dig specifika råd i fråga om din hunds behandling och återhämtning för att hjälpa den att bli sig själv igen.

Hämta din hund från veterinären

När du ska hämta din hund kan du förvänta dig att den är lite sömnig om den har fått en allmän bedövning. Veterinären lär ha gett den något litet att äta och smärtstillande, och hunden kan vara lite ostadig på benen.

Du får sannolikt hundmedicin att ta med dig hem som antiinflammatoriska preparat, antibiotika och smärtstillande. Prata med din veterinär om du har några frågor om hur du ska ge din hund sina mediciner.

När du kommer hem kommer din hund troligtvis att gå rakt till sin bädd för att sova bort effekterna av bedövningsmedlet så se till att den får lite lugn och ro utan att störas. Det bör inte dröja länge innan hunden är smärtfri, väl till mods och glatt slukar sin mat igen.

Desorienteringen kan ibland få vissa hundar att uppvisa ett aggressivt beteende efter sin operation. Detta bör bara vara tillfälligt, men om det håller i sig längre än några få timmar kan det tyda på att hunden har ont. Om du har några frågor om hundens eftervård eller oroar dig för dess aggressiva beteende eller återhämtning efter operationen – eller om hunden inte är som vanligt igen efter cirka tolv timmar – ska du kontakta din veterinär.

Utfodring efter operation

Precis som människor kan hundar må illa när de vaknar upp efter narkosen så ge din hund en liten kvällsmåltid med något lättsmält, som kokt kyckling eller fisk. Om det inte går ger du den en fjärdedel av den dagliga foderransonen. Din veterinär kanske ger dig en specifik typ av foder, som har utvecklats speciellt för hundar efter operation. Ge din hund detta foder till de första måltiderna, eller så länge din veterinär rekommenderar det, men återgå till det vanliga högkvalitativa fodret så fort som möjligt för att skynda på återhämtningen. Som vanligt, se till att din hund har enkel åtkomst till rent och färskt dricksvatten efter sin operation.

Motion

Din veterinär kommer att tala om för dig vilken typ av motion din hund kan återvända till och hur snart, beroende på vilken typ av operation den har genomgått. Till exempel, om din hund har stygn efter operationen ska den hållas i koppel och bara få en minimal mängd motion – helst bara en promenad i trädgården för att göra ifrån sig – tills några dagar efter att stygnen har tagits bort. Den måste också avskräckas från att hoppa upp i möbler och gå i trappor. Följ alltid veterinärens motionsråd.

Efter en ortopedisk operation kan motionen för din hund behöva begränsas ytterligare och den kanske bara ska få ligga i sin bur. Buren ska vara tillräckligt stor för att hunden ska kunna sitta rakt och röra sig bekvämt, men inte vara så stor att den kan springa runt i den. Ta ut din hund på regelbundna toalettbesök, men lägg tidningspapper på golvet ifall att den inte kan hålla sig och se till att det är rent och fräscht i hundsängen.

Lämna alltid en skål med rent och färskt dricksvatten i buren och kontrollera regelbundet att hunden inte har råkat slå omkull den. Vila i hundburen kan vara jobbigt för er båda, men ju mer du kan begränsa din hund, desto snabbare går återhämtningen och desto lägre är risken för att den skadar sig själv. Om din veterinär har bett dig att begränsa hunden till vila i hundburen är det av en orsak – vederbörande är lika mån om att din hund ska bli bra igen som du är! Se till att din hund vilar i buren så länge din veterinär rekommenderar det, även om den verkar må bättre.

Hundbandage

Det är mycket viktigt att du håller hundens bandage torra så att de inte orsakar ytterligare skada. Även om din hund bara går ut i trädgården för att kissa måste du tejpa en plastpåse över bandaget för att skydda det. Din veterinär kanske ger dig en droppåse i slitstarkt material att använda i stället. Kom ihåg att ta av påsen så fort din hund är färdig eftersom det är farligt att lämna plastpåsen på hundens fot för länge. Fukt kan byggas upp inuti påsen och orsaka hälsoproblem, precis som när våra fingrar blir skrynkliga när vi badar länge.

Om du märker obehaglig lukt, missfärgning eller svullnad kring bandaget, eller om hunden haltar eller har ont ska du omedelbart kontakta veterinären. Det är också viktigt att du går på de inbokade efterkontrollerna hos veterinären för att säkerställa att din hund återhämtar sig som den ska. Om bandaget lossnar eller faller av under tiden ska du inte lägga om det själv. Sitter det för hårt kan det orsaka problem så kontakta veterinären, som lägger om det åt dig.

Plasthalsband på hundar

För att hindra din hund från att slita, nafsa eller riva på sitt sår eller bandage är det en bra idé att skaffa en hundtratt eller hundkrage som skydd. Dessa tillverkades i allmänhet av plast, men numera finns de även i mjukt tyg, vilket din hund kanske tycker är mer bekvämt. Tygkragarna är också snällare mot möblerna och förbipasserande – en livlig hund med plasttratt kan vara ganska destruktiv! Det är viktigt att tratten eller kragen sitter på hela tiden, i synnerhet på natten och närhelst din hund lämnas ensam. Din hund vänjer sig snart vid sin nya accessoar, men se till att den inte hindrar hunden från att äta eller dricka. Om det gör det måste du ta av tratten eller kragen under måltiderna och när din fyrbenta vän ska dricka vatten.

En del hundar klarar inte av att vänja sig vid skyddet och blir stressade. Om så är fallet med din hund, tala om det för veterinären som kan ge dig alternativa förslag. Om du följer de här tipsen – och veterinärens rekommendationer – för att ta hand om din hund efter operation bör den återhämta sig snabbt och vara redo att leka igen!