Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Cockapoo sitter vid ytterdörren

Vanliga hälsoproblem hos cockapoo som du bör känna till

4 minuts läsning
Pro Plan logo
Sponsras av Pro Plan

Cockerpoos är en av de mest bedårande blandraserna som finns. Den här hunden, som är avkomma mellan en Cocker Spaniel och en Pudel, har tagit några av de bästa egenskaperna från varje ras och fått hela världen att bli förälskad i denna mix. Så förvänta dig en tillgiven hund med ett härligt temperament som är så intelligent att det gör träningen lätt.

Men det är inte bara de bra egenskaperna som gick i arv från Cocker Spaniel och Pudel till sina Cockerpoo-valpar. Hälsoproblem som vanligtvis ses hos föräldrarnas hundraser kan också ärvas av en Cockerpoo. Så om du undrar vilka hälsoproblem som finns hos Cockerpoos och som du ska hålla utkik efter; här är de ärftliga problem som verkar påverka denna blandras mest.

Hälsoproblem hos Cockerpoo

Luxerande patella

En Cockerpoo kan drabbas av rörlighetsproblem på grund av att deras knäskålar går ur led. Detta tillstånd är känt som en luxating patella och det finns många små raser som är utsatta för detta. Att halta och inte kunna ha en normal hållning är båda tecken som hundägaren kan märka tidigt. Lyckligtvis, trots hur vanligt detta hälsoproblem är hos Cockerpoo så kan många av dessa hundar fortfarande leva relativt bekväma och normala liv.

I vissa fall kommer veterinären att rekommendera operation som det bästa tillvägagångssättet, medan sjukgymnastik och medicinering vanligtvis hjälper bra för mildare fall av luxating patella.

Höftdysplasi

Om höftlederna inte utvecklas normalt när valpen växer, kan resultatet bli ett smärtsamt hälsoproblem för din Cockerpoo som kallas höftledsdysplasi. Detta är ett tillstånd som kan drabba både Cocker Spaniel och Pudel, vilket innebär att deras söta Cockerpoo-avkommor också kan ärva problemet.

Smärta, haltande, stelhet eller ovilja att gå på promenader är de vanliga tecknen att se upp för. Smärtlindring och noggrant planerade träningsrutiner kan vara till stor hjälp för att lindra vissa av dessa symtom. Men i svårare fall kan operation rekommenderas.

Öronproblem

Cockerpoos typiska Cocker Spaniel-öron ger en ledtråd till ett annat vanligt hälsoproblem hos Cockerpoo - öroninfektioner. Dessa är ofta resultatet av att bakterier eller öronkvalster når örat och förökar sig vilket orsakar alla möjliga problem för våra hundvänner. Hundägare kan ibland få reda på att det är något fel direkt eftersom deras husdjur börjar skaka på huvudet och försöka klia sig i öronen för att finna lindring från deras obehag.

Mediciner kommer att kunna stoppa infektionen, men ett bra sätt att förebygga öronproblem hos din Cockerpoo är att regelbundet rengöra öronen, och det är bäst att följa din veterinärs instruktioner om hur man gör detta effektivt och säkert.

Progressiv retinal atrofi

Progressiv retinal atrofi är namnet på ett tillstånd som leder till synförlust på grund av försämringen av cellerna som utgör näthinnan. Detta är en ärftlig sjukdom och tyvärr verkar Cocker Spaniels benägna att det, vilket i sin tur innebär att detta tillstånd också kan vara ett Cockapoo-hälsoproblem.

Tyvärr kan detta tillstånd leda till blindhet, även om blinda hundar kan klara sig mycket bra så länge de inte har ont.

Grå starr

Ett annat synproblem som kan påverka Cockerpoos, på grund av deras genetik, är grå starr. Den ovanliga grumligheten i ögat i samband med grå starr blir värre med tiden, och synen hos hunden blir mindre och mindre tydlig tills den till slut tappas helt.

Grå starr kan tas bort genom operation, men veterinären kommer vanligtvis att utvärdera hur väl hunden klarar av den partiella synförlusten innan den rekommenderar detta steg.

Glaukom

Ett vanligt hälsoproblem hos Cockerpoo är glaukom. Detta orsakas av tryck i ögat till följd av att vätska ansamlas och inte kan rinna av på grund av en blockering. Näthinnan och till och med synnerven kan skadas i processen, vilket så småningom kan leda till blindhet om det inte behandlas.

För att stoppa trycket från att byggas upp bör en akut operation förväntas vid svåra fall av glaukom, med pågående behandling förskriven för att hålla trycket under kontroll. Hundägaren kan också förvänta sig regelbundna besök hos veterinären för ögonundersökningar för att se till att tillståndet inte förvärras med tiden.

Allergier

Hundallergier kan också påverka Cockerpoo-rasen. Det finns många saker som kan leda till en allergisk reaktion, från maten de äter till de ämnen de kommer i kontakt med eller pollen och damm när det andas in av hunden. Så det är värt att hålla ett öga på eventuella ovanliga symtom och kontakta veterinären för att få hjälp när du märker dem.

Rage syndrom

Även om Cockerpoos i allmänhet har härligt temperament, finns det ett genetiskt tillstånd som kan påverka denna ras som kallas rage syndrom. Detta är ett allvarligt beteendeproblem där en hund plötsligt kommer att agera mycket aggressivt. Om du misstänker att din hund kan ha detta tillstånd är det viktigt att prata med din veterinär.

Ta reda på mer om en av föräldrarna till Cockerpoo; Cocker Spaniel och de vanliga hälsoproblem denna hundras kan uppleva i livet, där några av dem eventuellt förs vidare till sina avkommor.