Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Allergier hos hundar
Mops och fransk bulldogg går tillsammans

Hälsoproblem hos Fransk Bulldog

5 minuts läsning
Pro Plan logo
Sponsras av Pro Plan

Fransk bulldogg eller "Fralla" har blivit en otroligt populär ras de senaste åren, vilket beror på deras bedårande fladdermusliknande öron tillsammans med deras rynkiga ansikte, samt med deras udda och lekfulla personlighet. Tyvärr har denna popularitet också haft en baksida och det finns nu en lång lista med hälsoproblem för fransk bulldogg som har uppstått på grund av oansvariga avelsmetoder.

Sjukdomar i andningsorganen

Det mest anmärkningsvärda hälsoproblemet med fransk bulldogg är brachycephalic obstructive airway syndrome (BOAS), som rasen är mer benägna att få eftersom det är en ras med platt ansikte. BOAS orsakas av en förkortad ansiktsstruktur som orsakar komprimering av vävnaderna på baksidan av näsan och halsen, vilket leder till andningsproblem.

Utöver detta gör deras platta ansikten det svårt för dem att flämta och kyla ner sig i varmt väder, så de är också mer benägna att uppleva värmeslag och överhettning. Av denna anledning är det absolut nödvändigt att hålla dem borta från extrema temperaturer och att undvika överträning.

För att minska risken att köpa en fransk bulldogg med detta hälsotillstånd, se till att båda föräldrarna har genomgått den nödvändiga screeningen och leta efter valpar med längre näsor och bredare näsborrar eftersom dessa egenskaper gör att dessa djur kan andas bättre.

Ögonproblem hos Fransk Bulldogg

Deras tillplattade ansikten får dem inte bara att uppleva andningsproblem, den här formen gör också att deras ögon sticker ut, vilket gör dem mer utsatta och benägna för infektioner och skador. Här är några av de ögonproblem hos fransk bulldogg som du bör hålla koll på:

Sår på hornhinnan

Eftersom en fransk bulldoggs ögon tenderar att sticka ut från ansiktet mer än andra hundraser, är de mer benägna att få hornhinnesår som är ett allvarligt och smärtsamt tillstånd. Dessa orsakas vanligtvis av trauma, torra ögon eller kemiska brännskador och om din hund har detta problem kan du se hur den gnuggar ögonen för att försöka lindra smärtan. Ta din hund till veterinären så snart som möjligt om du misstänker ett sår på hornhinnan eftersom akut veterinärvård är nyckeln till att behandla detta tillstånd.

Torra ögon

Torra ögon uppstår när otillräckliga tårar produceras och kan bero på en medfödd defekt – vilket vanligtvis är fallet hos frallor – eller en sjukdom eller medicinering. Denna torrhet kan göra att den omgivande ögonvävnaden blir inflammerad och smärtsam eller så kan du se din hund blinka eller kisa mycket eller notera gula eller gröna flytningar.

Cherry eye

Cherry eye är ett vanligt ögonproblem för fransk bulldogg. Detta problem är resultatet av att körteln inuti det tredje ögonlocket sticker ut från ögonhålan, som ser ut som en stor, röd, nästan körsbärsliknande klump. Om du misstänker att din hund har cherry eye, sök veterinärvård så snart som möjligt eftersom det är troligt att körteln måste sys tillbaka i en ficka inuti det tredje ögonlocket.

Konjunktivit

Eftersom fransk bulldogg är mer benägna att få ögoninfektioner är konjunktivit också vanligare hos denna ras. Dessa orsakas vanligtvis av bakteriella eller virusinfektioner eller allergiska reaktioner och du måste vara uppmärksam på rosa eller röda ögon, om din hund blinkar mer än vanligt och slem, var eller flytningar.

Hudproblem hos Fransk Bulldogg

Det finns ett antal hälsoproblem hos fransk bulldogg som kan påverka deras hud. Dessa problem beror ofta på deras miljö och/eller deras rynkiga hud. Här listar vi de vanligaste:

Hudallergier

Hudallergier är mer sannolikt hos franska bulldoggar och orsakas vanligtvis av miljöfaktorer som pollen och dammkvalster och matintoleranser från saker som vete eller ämnen som deras hud kommer i kontakt med såsom tvättmedel. Dessa allergier kan också orsakas av parasiter och loppor, så det är särskilt viktigt att du håller koll på dina lopp- och maskbehandlingar.

Hudvecksdermatit

Även om deras rynkiga hud kan se söt ut, om den inte vårdas ordentligt och rengörs regelbundet, kan det resultera i hudvecksdermatit. Det som händer är att rynkorna blir inflammerade och ömma och utan behandling kan även bli infekterade.

Öronproblem hos Fransk Bulldogg

De stora fladdermusliknande öronen hos franska bulldoggar är något som lockar många, men tyvärr kan dessa också vara en anledning till oro. Detta beror på att dessa hundar har smala hörselgångar i kombination med breda öppningar, vilket gör det extremt lätt för bakterier och orenligheter att komma in och orsaka infektioner.

Det är viktigt att hålla ett öga på din frallas öron, hålla en regelbunden rengöringsrutin och hålla utkik efter rodnad, flytningar eller upprepande kliande i öronen. Om du misstänker en öroninfektion, ta din hund till veterinären eftersom den kan behöva antibiotika.

Skelettproblem hos Fransk Bulldogg

Några av de vanligaste hälsoproblemen för fransk bulldogg är relaterade till deras skelett eftersom de är avlade för att ha korta bakben och en rund svans.

Patella luxation

Patella-luxation är där knäskålen tillfälligt glider ur sin plats och är ett ganska vanligt tillstånd hos mindre raser och som franska bulldoggar är särskilt benägna att få på grund av sin kroppsbyggnad. Du kan upptäcka att din hund hoppar när dess knäskål glider ut och sedan återgår till normal rörelse när den dyker in igen. Tillståndet graderas från 1 till 4, från minst till allvarligast, där det senare kanske kräver operation.

Intervertebral disksjukdom

Med intervertebral disksjukdom blir skivorna som ger dämpning mellan ryggbenen skadade eller spröda, vilket gör dem mer benägna att bukta, brista eller glida, vilket resulterar i tryck på ryggmärgen. Behandling för detta tillstånd beror på svårighetsgraden, platsen och orsaken och kan involvera allt från medicinering till operation, eller en kombination av de två.

Tandproblem hos Fransk Bulldogg

Eftersom frallorna har en mycket förkortad käke men fortfarande med en standardstorlek och antal tänder, kan en fransk bulldoggs hälsoproblem även sträcka sig till deras tandkött och tänder. En av de största orsakerna till oro är att det inte finns utrymme till alla tänderna i käken.

Förebygg hälsoproblem hos din Franska Bulldog

Den franska bulldoggens hälsoproblem som anges ovan är bara tillstånd som denna ras har anlag för. Det finns ingen garanti för att den kommer att få dem, men de löper en högre risk för dem. För att minska risken för att din hund utvecklar dessa problem är det viktigt att du bara köper från en väletablerad och pålitlig uppfödare som är kunnig och bryr sig om rasens välbefinnande och framtid. En ansvarig uppfödare kommer också att se till att alla nödvändiga screeningar och tester görs på avelstikar och hundar för att säkerställa att de inte bär på dåliga gener.

Om du vill lära dig mer om hundrasen Fransk Bulldogg, läs vidare här.