Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Mops i famnen på ägaren

9 hälsoproblem hos mopsar att ha koll på

5 minuts läsning
Pro Plan logo
Sponsras av Pro Plan

Mopsar är så lätta att älska. De är intelligenta, har en söt karaktär och ger mycket humor till sina familjer. De har också enorma personligheter som på något sätt lyckas passa in i deras små kroppar.

Du kanske inte vet det men några av de egenskaper som gör dem så älskvärda kan orsaka vissa hälsotillstånd som är typiska för dessa små hundar. Detta gör dem inte mindre älskvärda, men som hundägare bör man vara medveten om de specifika hälsoproblem som finns hos mopsen. Ju tidigare symtomen upptäcks och behandling kan ges, desto snabbare kan din hund återgå till att vara den fantastisk hund som den är.

De 9 vanligaste hälsoproblemen hos mopsen som du bör känna till

Brachycephalic obstructive airway syndrome (BOAS)

De sammanpressade näsorna är en del av charmen med en mops, men det kan också leda till andningssvårigheter och en oförmåga att lätt kyla ner, även känt som brachycephalic syndrom. Mopsarnas anatomi ger dem ett av de sötaste ansiktena i hundvärlden.

Men smala näsborrar, en långsträckt mjuk gom och ibland till och med en smal luftstrupe kan göra dem benägna att utveckla BOAS. Alla dessa egenskaper leder till ett vanligt problem: din mops kan ha svårt att få in luft i lungorna i den mängd som kroppen behöver. Detta problem kommer vanligtvis att vara värre på sommaren eftersom detta begränsade luftflöde innebär att det blir svårare för din hund att svalka sig ordentligt.

BOAS är ett vanligt  hälsoproblem för mopsen och som ägaren bör vara medveten om. Om din hund ofta behöver stanna när den är ute på sin dagliga promenad, gör höga ljud när de andas eller har blått tandkött på grund av låga syrenivåer, se till att du bokar en tid hos veterinären snarast. Tidig ingripande är nyckeln och kommer att ge din hund den bästa chansen att få den behandling den behöver för att leva ett lyckligt, normalt liv.

Ögonsår och ögoninfektion

Tyvärr finns även ögonproblem på listan över saker att hålla utkik efter om du har en mops. Vissa av problemen kan vara ärvda, men mopsar kan också råka ut för problem av sig själva när de leker. Detta beror på att deras utstående ögon gör det mycket lättare för dem att få ögonskador, särskilt med tanke på deras lekfulla personligheter och tendens till bus. Ögonsår hos mops kommer åtföljd av en röd hornhinna och tårade ögon, så se upp för dessa symtom och kontakta din veterinär så snart som möjligt om du upptäcker dem.

Andra ögonproblem mopsar kan ha är torra ögon, infektioner eller ögonavvikelser som entropion - en ärftlig ögonsjukdom.

Patella luxation

Patella luxation händer när knäskålen rör sig ut från spåret, vilket orsakar haltande och ibland smärta. Detta hälsoproblem kan vara resultatet av en ärftlig missbildning hos mopsen, även om det också kan uppstå efter en skada. Lyckligtvis hjälper kirurgi vanligtvis din hund att leva sitt liv utan smärta, men ägaren bör fortsätta övervaka sin mops för att se till att hundens träning eller lek inte är alltför ansträngande. Du bör också hålla vikten i schack för att minska trycket på lederna.

Höftdysplasi

Även om höftledsdysplasi hos hundar vanligtvis är ett problem hos stora hundar, kan tyvärr mindre hundar som mopsar också hamna hos veterinären med detta tillstånd. Detta händer om deras höft inte har utvecklats ordentligt och dess kulled inte passar ihop. Tillståndet är ärftligt, och de flesta valpar diagnostiseras med detta problem mellan 6 och 12 månaders ålder. Haltande, kaninhoppning eller stelhet är vanliga symtom på höftledsdysplasi som varje mopsägare bör vara medveten om.

Encefalit hos mopsar

Encefalit är ett ord som skrämmer hundägare. Detta är ett mycket farligt tillstånd specifikt för mopsar som fortfarande inte är välförstått. Drabbade hundar kommer vanligtvis att få anfall, springa i cirklar, bli blinda och kommer i slutändan att hamna i koma innan de ger efter för sjukdomen. Det är troligt att detta tillstånd är ärftligt. Däremot kan anfall ha många olika orsaker som epilepsi, så ta alltid din hund direkt till veterinären om den börjar uppvisa symtom.

Hemivertebrae

Mopsar kan också uppleva problem med ryggraden som hemivertebrae på grund av deras skruvade svans. Onormalt formade kotor pressar ryggmärgen vilket kan orsaka smärta. Du bör också se upp för inkontinens och problem med bakbenen. Veterinären kommer att kunna diagnostisera detta hälsoproblem hos din mops med hjälp av röntgenstrålar och kommer, beroende på resultaten, att rekommendera antingen läkemedel eller operation för att korrigera de onormala kotorna.

Hudproblem

Mopsarnas signaturhudveck gör dem omedelbart igenkännbara över hela världen, men de är också benägna att ta emot alla typer av bakterier och parasiter. Hudproblem hos hundar som demodectic skabb orsakas av ett kvalster och visar sig som hudskador, rodnad och håravfall.

Det är viktigt att hålla din hunds hud så ren som möjligt, inklusive de många veck som de alltid verkar så stolta över att visa upp.

Allergier

Mopsar är också känsliga och därför har de ofta allergier som ofta visar sig som en hudåkomma. Om din hund ständigt kliar, gnuggar eller slickar sin hud, är det dags att kontakta din veterinär för att få en diagnos. En enkel allergi kan snabbt förvandlas till en infektion som kommer att ge din mops hälsoproblem som bara förökar sig. Lyckligtvis är hundallergier lätt att behandla.

Legg-Perthes sjukdom

Detta är en annan sjukdom som påverkar höftbenet hos mopsar. På grund av dålig blodtillförsel kan benet förtvina och orsaka smärta och haltande. Legg-Perthes sjukdom uppträder vanligtvis hos unga valpar och kan korrigeras genom att kirurgiskt avlägsna den drabbade delen av benet. Ny vävnad kommer att växa för att delvis ersätta den och bilda en "falsk" höftled. Lyckligtvis, strax efter operationen och med lite sjukgymnastik kommer din hund att vara tillbaka till sitt lyckliga jag men den slipper att fortsätta uppleva smärta.

Det kan vara lite skrämmade att gå igenom en lista över möjliga hälsoproblem som kan drabba din mops. Den goda nyheten är att så länge som ägaren är medveten om vilka tecken att hålla utkik efter och är redo att be sin veterinär om hjälp så fort som möjligt, har hunden en god chans att ta sig igenom de flesta av dessa problem och fortsätta med sitt vanliga liv och vardag.

Dessutom, bara för att vissa hälsoproblem är förknippade med våra underbara mopsar, betyder det inte att din hund definitivt kommer att drabbas. Många mopsar lever större delen av sina liv med att bara gå till veterinären för sina regelbundna kontroller. Så om du älskar mopsar, tveka inte då att skaffa denna fantastiska hund och om du redan är en lycklig ägare till en mops så se bara till att hålla utkik efter symtom. Ta reda på mer om den fantastiska hundrasen mops.