Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD master logotyp
Hund som hoppar i ett fält av tusenskönor.

Allergier hos hundar

3 minuts läsning
PPVD master logotyp
Sponsras av Pro Plan Vet Diets

Att förstå din hunds allergier

Många hundar får allergiska reaktioner på olika saker. Även om allergiska reaktioner kan vara allvarliga kan veterinären hitta sätt att hantera din hunds allergi. Den här artikeln tittar på huvudsymptom och orsaker till allergier hos hundar – samt vilka olika behandlingsalternativ som finns för dig.

Loppallergi

Alla hundar kan drabbas av loppor, men alla hundar får inte en allergisk reaktion av loppbett. En hund som är allergisk mot loppor får en allvarlig allergisk reaktion och klåda när loppans saliv kommer i kontakt med huden.

Detta kan resultera i pälsavfall och öppna sår eller sårskorpor, normalt vid ryggslutet/svansroten. Du kan också se hudskador på andra delar av kroppen. De här såren kan leda till en bakteriell infektion.

En loppallergi är allvarligare än om din hund bara har fått loppor, och problemet kan inte lösas genom att du trimmar hundens päls eller håller den inomhus. Om du misstänker en loppallergi, ska du be veterinären om råd för bästa behandling.

Veterinären kanske rekommenderar ett specialfoder som är utformat för att hjälpa till att hantera allergiska hudreaktioner, som PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS® Canine DRM Dermatosis.

Kontaktallergier

Det finns flera olika saker som kan orsaka kontaktallergier hos hundar – däribland lopphalsband, vägsalt, ull eller växter. Det kan krävas en hel del detektivarbete för att identifiera orsaken!

Tecken på en kontaktallergi är intensivt kliande, utslag eller knölar på huden. Dessa uppstår på de delar av kroppen som kommer i kontakt med allergenet. De kroppsdelar som oftast är påverkade är haka, bröst, mage och svans.

För att hantera kontaktallergi är ett alternativ att förhindra kontakt med det man vet irriterar. Veterinären kan också ge råd om andra behandlingsmöjligheter, däribland att byta till ett specialutformat foder som PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS® Canine DRM Dermatosis.

Atopi

Precis som människor kan hundar vara allergiska mot träd-, gräs- och örtpollen, mjöldagg, mögel och dammkvalster. Faktum är att hundar med atopi normalt är allergiska mot flera ämnen. Atopi kan förekomma i alla åldrar, men normalt drabbas hundar som är ett till fyra år gamla.

Det vanligaste symtomet som förknippas med atopi är svår klåda, framför allt i ansiktet och öronen på hunden. Det finns dock många orsaker till att din hund kliar sig mer än vanligt så det är en bra idé att kontakta veterinär.

Din veterinär kan ge dig råd om bästa sätt att hantera allergin. Det kan innebära att byta till en specialutformat foder. Eftersom vissa allergener även tas upp genom huden kan regelbundna bad, med hypoallergent schampo, minska effekten av vissa allergier.

Foderallergier

Hundar kan ofta utveckla allergier mot foder som de har ätit många gånger tidigare utan problem. Den vanligaste orsaken är en reaktion mot vissa proteiner i fodret , t.ex. ox eller fläsk.

Tecken på foderallergi kan inkludera klåda, matsmältningsproblem och andningssvårigheter. Om du ser dessa symptom, ska du kontakta veterinären.

Veterinären kan guida dig igenom processen för att korrekt identifiera igrediensen som skapar problemet. Det första steget är att byta till ett särskilt hypoallergent foder – som PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS® Canine HA Hypoallergenic – oftast i 8-10 veckor.

En hyperallergen kost är vetenskapligt sammansatt för att minimera risken för allergiska reaktioner. När hunden har vant sig vid det nya fodret kan olika ingredienser gradvis återinföras tills du hittar orsaken till den allergiska reaktionen.

När den är identifierad kan veterinären ge dig råd om den bästa kosten för att hantera allergin – och se till att hunden är frisk och glad resten av livet.