Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
labrador exalterad för äventyrsgodis

Snacks och godis för hundar

3 minuts läsning
Pro Plan logo
Sponsras av Pro Plan

Vi älskar våra hundar, så det är inte underligt att vi vill erbjuda dem massor av läckra godsaker – men hur många och vad ska du ge?

Våra hundar njuter av ett mellanmål då och då, precis som vi gör. Det är dock viktigt att komma ihåg att våra hundar har väldigt olika behov, så reglerna för att ge godsaker till hundar är ganska olika. Godsaker är gjorda för att vara välsmakande och lukta fantastiskt för hundar, men de har inte så mycket värde när gäller näringsinnehållet.

Vi har sammanställt den här guiden om hundgodis som berättar allt du behöver veta, så att du kan hjälpa din valp att äta på ett ansvarsfullt sätt.

Hur många hundgodisar kan jag ge per dag?

Godis för hundar bör räknas som en del av deras dagliga mängd mat. Veterinärer och dietister rekommenderar att godsakerna inte bör överstiga 10 % av hundens dagliga ranson. Om din hund till exempel tillåts 300 kalorier per dag bör endast 30 kalorier av dessa vara godsaker. De andra 270 kalorierna bör komma från en balanserad kost.

Farorna med för många godsaker

Det är lätt att blanda ihop mat med kärlek och erbjuda våra hundar otaliga godsaker varje dag för att skämma bort dem, men att göra det kan faktiskt vara skadligt för hundens hälsa. Att ge för många mellanmål kan leda till vissa hälsoproblem som fetma, och kan till och med få hunden att sluta äta riktig mat, så du bör alltid vara uppmärksam på hur mycket och vad du ger den.

Vilken typ av godsaker kan jag ge min hund?

Det är viktigt att noggrant välja godsaker till hundar, för att säkerställa att de matchar din hunds individuella behov. Att mata hunden med saker som ost är ok som en väldigt speciell godbit vid enstaka tillfällen, men enligt AKCinnehåller en ostkub hela 69 kalorier, vilket är långt över det dagliga kaloriintaget för mellanmål för många mindre raser.

Vi föreslår att du håller dig till godsaker speciellt utvecklade för hundar, eftersom dessa har skapats med din fyrbente vän i åtanke. Dessutom finns det en uppsjö av fantastiskt hundgodis på marknaden med mindre kalorier, mindre godisbitar för träning, de med extra näringstillskott och godsaker för hundar som till och med hjälper till att hålla deras tänder rena.

Om du är orolig för att lägga till ytterligare kalorier i din hunds diet kan du också ta en del av dess torrfoder och använda det som en godbit när du tränar eller leker. Små godisbitar kan vara ett bra komplement till en matutdelningsmaskin eller under kurragömma, och har fördelen att få din hund att arbeta för sin mat, vilket kan fungera som välbehövlig motivation för överviktiga och lata hundar.

Kan jag ge min hund människomat som godis?

Om du inte har hundgodis till hands, finns det vissa mänskliga livsmedel som kan erbjudas och som har få kalorier, inklusive gurka, morötter och till och med kokta haricots verts. Du bör dock alltid undvika att mata dina hundar med matrester, eftersom dessa kan innehålla giftiga ingredienser eller skadliga mängder salt eller socker. Några farliga livsmedel du alltid bör undvika är:

  • Vindruvor
  • Choklad
  • Russin
  • Lök
  • Vitlök
  • Nötter

När ska jag använda hundgodis?

Det är ingen hemlighet att våra hundar är otroligt smarta, och det är därför du måste vara smart när du ger godsaker för att säkerställa att du inte förstärker negativa beteenden.

Godis för hundar bör endast ges när din hund har gjort något du vill att den ska göra, som när du berömmer eller gosar med din hund. Då säger du i princip "Jag är nöjd med hur du beter dig" till den. Så om din hund precis har bett om en godis eller hoppat upp mot dig, kommer den tro att den belönas för den handlingen, och det är mer sannolikt att den upprepar detta i framtiden, vilket kan resultera i oönskat beteende.

Det är också viktigt att se till att när du ger din hund en godis så har detta ett syfte, som att du har bett den att sitta. Om du bara ger den godis slumpmässigt är det mer sannolikt att den tigger godis i framtiden.

Vad ska jag göra om min hund tigger om godis?

Om hundar får godsaker utan ett specifikt syfte, lär de sig ibland att tigga godis. Det är dock värt att notera att om din hund tigger är det inte alltid för mat, och kan helt enkelt vara dess sätt att be dig om uppmärksamhet. Istället för att ta fram påsen med godsaker kan du ta hunden på en promenad, eller leka eller skoja med den.

Om du vill ge din hund en godbit ska du be den utföra ett kommando (som att ligga ner), och ge godbiten först efter att den har lagt sig. På så sätt har godbiten en specifik betydelse och hunden kommer snart att lära sig att godsaker bara erbjuds efter positiva handlingar, och att du inte bara är hundens godisautomat.

Du bör aldrig ge din hund matrester, eftersom det kan uppmuntra tiggeri.