Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Choklad & hundar

Hur mycket choklad tål en hund?

3 minuts läsning
Pro Plan logo
Sponsras av Pro Plan

Hur mycket choklad tål en hund? Det beror bland annat på vilken sorts choklad din hund har ätit. Läs om hur du ska gå tillväga om din hund ätit choklad här.

Därför är det viktigt att hålla choklad utom räckhåll för din hund

Choklad kan vara mycket farligt för våra fyrbenta vänner. Framförallt stora mängder, men även små mängder choklad kan få förödande konsekvenser. Därför är det viktigt att alltid se till att du placerar choklad utom räckhåll för din hund, framförallt när hunden lämnas ensam hemma. Det är också viktigt att ha uppsikt över din hund under högtider som jul, påsk och födelsedagar då vi ofta konsumerar mycket choklad. Till och med den mest väluppfostrade hunden kan ha svårt att stå emot frestelsen vilket gör att det är möjligt att den snor åt sig en chokladkaka då den får syn på en.

Varför är choklad farligt för min hund?

Choklad innehåller kakao som i sin tur innehåller teobromin. Upptagning av en viss mängd teobromin kan leda till förgiftning, men eftersom choklad har en väldigt låg halt av teobromin är chokladkonsumtion, ens i stora mängder, ofarligt för människor. Däremot kan konsumtion av choklad leda till förgiftning hos djur, framförallt hos hundar. Hundar bryter ner teobromin mycket långsammare än människor vilket betyder att till och med konsumtion av små mängder choklad kan få förödande konsekvenser för din hund.

Hur mycket choklad tål en hund?

Trots att det är viktigt att du inte ger choklad till din hund, behöver små mängder choklad inte alltid vara farligt. Hur mycket choklad en hund tål beror på mängden teobromin i chokladen. Dock är det svårt att räkna ut exakt hur mycket teobromin som ingår i olika chokladsorter. Hur mycket choklad en hund tål beror också på hundens storlek. Stora hundar tål generellt sätt mer teobromin än små hundar.

Mörk choklad innehåller mer teobromin än ljus choklad och vit choklad innehåller enbart små halter av teobromin eller ingen teobromin alls. Man brukar uppskatta att mörk choklad innehåller 5-15 milligram teobromin per gram choklad och att mjölkchoklad innehåller runt 2 milligram teobromin per gram choklad. När en hund får i sig runt 20 milligram teobromin per dess kroppsvikt i kilogram brukar förgiftningssymptom uppstå medan en dos på 100-200 milligram per kilogram kan få dödliga konsekvenser. Detta betyder att det kan det vara mycket farligt att ge mörk choklad till din hund. Mjölkchoklad är däremot inte lika farligt utan framförallt farligt om stora mängder upptas medan vit choklad är ofarligt för din hund. Chokladbitar som innehåller fyllning består av en mindre mängd choklad vilket gör att din hund kan äta cirka den dubbla mängden utan att få allvarliga symptom. Dock är det viktigt att komma ihåg att ju mörkare chokladen är, desto större mängd teobromin innehåller den troligtvis. Väldigt mörk choklad kan innehålla upp till 28 milligram teobromin per gram vilket betyder att allvarliga symptom kan uppstå trots att hunden bara har fått i sig en liten mängd choklad.

Vad ska jag göra om jag misstänker att min hund ätit choklad?

Om du upptäcker att din hund har fått tag på en chokladask, chokladkaka eller liknande är det viktigt att försöka få reda på vad för typ av choklad din hund har fått i sig och hur mycket. Ifall du misstänker att din hund har ätit choklad i stora mängder, framförallt mörk choklad, bör en veterinär kontaktas omgående. Misstänker du däremot att din hund har fått i sig en liten mängd choklad (beroende på storlek av hund) behöver du kanske inte kontakta veterinären på en gång, dock är det väldigt viktigt att du håller ett noggrant öga på hunden för att se om symptom uppstår. Om du tror att din hund har ätit choklad bör du hålla utkik efter följande symptom: kräkningar, diarré, skakningar, vinglighet, kramper och hjärtklappning. Vid förgiftning är det även vanligt att din hund dricker och kissar mycket. Symptom uppstår vanligen efter 4-24 timmar efter att din hund har få i sig choklad. Uppstår symptom är det viktigt att kontakta en veterinär. När hunden kommer in till veterinären försöker veterinären oftast att inducera kräkningar hos hunden. Efter det händer det att veterinären ger hunden aktivt kol som suger upp de chokladrester som finns kvar i tarmen.