Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Grå katt som rullar runt på en säng.

Dräktighet hos katter

3 minuts läsning
Pro Plan logo
Sponsras av Pro Plan

Det är viktigt att noga tänka över om du vill avla på din katt. Om du inte vill ta på dig ansvaret för de nya kattungarna är det alltid bäst att kastrera din katt i en relativt ung ålder. Om du vill ta på dig ansvaret har du både ett stort jobb och ett stort äventyr framöver. En okastrerad honkatt kan ha upp till 3 kullar om året och nära 350 kattungar under sin livstid. Så du har bestämt dig för att låta din katt få kattungar - det är väldigt spännande, men vad händer nu?

Dräktighet hos katter

Löp

Det är först och främst viktigt att påpeka att alla katter reagerar olika vid både löp och Dräktighet. 

Kattens löp motsvarar perioden i hennes reproduktionscykel där hon är fertil. Under denna period kommer hon att leta efter en partner eftersom hon är biologiskt redo för att bli befruktad. Löpcyklerna börjar i genomsnitt vid 6-10 månaders ålder och varje cykel varar i 7-10 dagar med ett mellanrum på 2-3 veckor.

Det upplevs ofta att kattens beteende förändras under parningstiden. Detta kan vara både kärleksfullt beteende, aggressivt beteende, vokaliserar mer, förändrad hållning och rastlöshet. Det viktigaste är att ge katten kärleksfull uppmärksamhet under denna period, men om beteendet är mycket svårt kan du kontakta din lokala veterinär för råd.

Dräktighetstid och symptom

Det finns flera indikatorer på Dräktighet hos en katt som du kan hålla ett öga på. Ett av de första tecknen kan vara att löpet slutar. Ett annat tidigt tecken är att spenarna sväller och byter färg till en mörkröd nyans. Dessutom äter en dräktig katt lite mer och genomgår eventuellt morgonillamående. Efter cirka 5 veckor kommer det ökade bukomfånget märkas och fortsätter att öka fram till födseln.

Vad det gäller förberedelser är det viktigaste att den blivande kattmamman får en god och hälsosam kost och mycket vatten. Det rekommenderas att när man vet att katten är dräktig gradvis ge katten mer mat med högre kaloriinnehåll och näringsämnen inför förlossningen. Vi rekommenderar PRO PLAN® ORIGINAL Kitten 1-12 månader Healthy Start, Rik på Kyckling. Ett annat tips är att sätta upp en liten matplats i en lugn del av hemmet och där hon kan vänja sig inför själva förlossningen (t.ex. en kartong med några handdukar i botten).

Den faktiska dräktighetsperioden varar mellan 58-68 dagar och det finns flera tecken på att födseln närmar sig. Steg 1 varar i 12-24 timmar fram till den faktiska födseln och du kommer att se ett mer nervöst och rastlöst beteende hos din katt. Området runt slidan (vulvan) blir vanligtvis mer svullen och buken hänger djupare. Juvet blir större när det fylls med mer mjölk och hon kommer troligen att slicka sig mer. Steg 2 börjar när den första kattungen dyker upp.

Förlossning

Vanligtvis är honkatten mer än kapabel att klara av dräktighetsperioden och förlossningen på egen hand. Men trots det så är det en bra idé att rådgöra med din lokala veterinär i förväg så att du vet när och hur du eventuellt kan hjälpa till på bästa möjliga sätt.

Man bör till exempel ha koll på hur man kan hjälpa om mamman inte slickar fosterhinnan hos kattungarna. Hennes slickning ska nämligen hjälpa kattungen att ta sina första andetag. Håll också koll på hennes sammandragningar, och om du märker att katten har sammandragningar i mer än en halvtimme och inget händer, bör du kontakta en veterinär.

Den faktiska förlossningen tar vanligtvis cirka 2-6 timmar. Det kan ta 15-30 minuter att föda den första kattungen och den tar vanligtvis längst tid. Efter den första kommer moderkakan/placentan att komma ut och du bör inte bli förvånad om kattmamman äter denna eftersom den är full av näringsämnen. Hon tar ofta en paus mellan varje kattunge innan hon börjar igen. Efter varje kattunge ska en moderkaka komma ut, så du bör räkna hur många som kommer ut så att du är säker på att det inte finns några moderkakor kvar. Låt mamman ha tillgång till färskt vatten och ungarna ska ha möjlighet att amma under förlossningen, om mammakatten vill. Amning hjälper till med hormoner vid vidare förlossning och det är viktigt att kattungarna får Råmjölk under de första 24 timmarna efter förlossningen.