Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD master logotyp
Katt tittar upp på skålen

Foderallergier hos katter

3 minuts läsning
PPVD master logotyp
Sponsras av Pro Plan Vet Diets

Riktiga allergier är tack och lov mycket ovanliga hos katter och kan ofta blandas ihop med mer vanliga (och mindre allvarliga) foderintoleranser. Lär dig hur du upptäcker om din katt har en allergi och vad du kan göra för att den ska bli sitt vanliga nöjda och friska jag igen.

Vad är foderallergier hos katter?

Foderallergier hos katter kan innebära en reaktion på ofta endast små mängder av en ingrediens i ett visst foder, som nötkött, mejeriprodukter eller fisk. Även om allergier ofta diagnostiseras hos unga katter, kan de dyka upp i alla åldrar, så det är värt att få alla ovanliga symptom undersökta.

Foderallergier är mycket svåra att diagnostisera, eftersom det inte finns några allergispecifika tester tillgängliga, symptomen oftast inte är specifika och utlösarna kan vara inkonsekventa.

Symptomen på foderallergier hos katter kan ofta misstas för andra medicinska tillstånd, så det är mycket viktigt att du frågar veterinären innan du gör några förändringar av kattens kost för att vara säker på att du verkligen behandlar en allergi och inget annat tillstånd.

Vad är det för tecken och symptom för en kattallergi?

Typiska symptom på foderallergi omfattar:

  • Hudproblem – klåda och rodnad, kala fläckar eller hudflagning, som vanligtvis orsakas av att katten kliar sig.
  • Återkommande öroninfektioner.
  • Hårbollsproblem, på grund av att katten sväljer hår när den kliar sig/tvättar sig överdrivet mycket.
  • Mag-tarmproblem inklusive kräkningar och diarré.
  • Andningsproblem (även om dessa är ovanliga).

Även om ihärdigt kliande kan vara en allergisk reaktion eller ett överentusiastisk tvättande, kan det också orsakas av loppdermatit (en reaktion på loppsaliv).

Försök aldrig behandla en misstänkt allergi på egen hand. När veterinären har uteslutit andra medicinska tillstånd rekommenderar han eller hon antagligen ett fodertest för att fastställa vad katten kan vara allergisk eller intolerant mot. De här testerna måste noggrant övervakas av veterinären, för att se till att katten får alla nödvändiga näringsmässiga ingredienser.

Hur testar veterinärer för foderallergier?

Om veterinären misstänker att katten är allergisk mot kattfoder rekommenderar han eller hon antagligen ett elimineringstest.Då ger du katten tillfälligt en mild, hyporallergen kost, där proteinerna i alla ingredienser är så små att de inte (eller mycket sällan) kan orsaka en allergisk reaktion.

Elimineringsdieten varar under en fast tidsperiod, beroende på kattens symptom. Om den till exempel har hudproblem kan den få en begränsad diet under 4 till 12 veckor, ibland längre. Mag- och tarmproblem visar vanligtvis tecken på förbättring inom kortare tid.

Under tiden som katten äter en elimineringsdiet får den inte äta något annat och det innebär inga godbitar från någon i familjen, oavsett hur frestande det kan vara! Det är bäst att hålla utekatter inne under perioden, eftersom det inte kommer att hjälpa att äta en mus eller två. Det krävs tålamod och uthållighet att hålla sig till dieten och ibland sker ett missöde. Om detta sker ska du vara ärlig mot veterinären eftersom han eller hon behöver känna till alla fakta, däribland vägran att äta dieten.

Efter försöksperioden

I slutet av försöksperioden kommer din veterinär att kontrollera katten för att se hur den mår och hur det gick med den nya kosten. Veterinären vill särskilt veta om symptomen har förbättrats, ändrats eller är samma. Om ingen förbättring har skett kanske katten inte har någon foderallergi och veterinären får fundera på vad det annars kan vara som gör att katten inte mår bra.

Om det har skett en förbättring är det goda nyheter för dig och din katt! Veterinären kommer att diskutera vad som händer härnäst, men beroende på kattens specifika problem, kan det handla om att återinföra proteiner i kosten ett efter ett och noga kontrollera reaktionen. Om symptomen kommer tillbaka när katten äter en viss typ av foder kanske du har hittat källan.

Då handlar det om att hitta en annan näringsbalanserad kost, på kort eller lång sikt, som inte innehåller den ingrediensen.

Ibland är det dock inte så lätt och det kan finnas mer än en fodertyp som orsakar kattens foderallergi. Det är därför det är så viktigt att veterinären är inblandad och försök inte leka detektiv på egen hand. Det kan vara en tuff process, men det är värt det i slutänden när katten glatt kan hugga in på maten utan att det får några trista bieffekter!

Om du är bekymrad över att katten kan vara allergisk mot kattfoder, ska du prata med veterinären direkt.