Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD master logotyp
Diabetes hos katter
Fluffig katt som kontrolleras av en veterinär.

Hjälp din katt att återhämta sig efter operation

3 minuts läsning
PPVD master logotyp
Sponsras av Pro Plan Vet Diets

Efter ett kirurgiskt ingrepp kan katten vara lite påverkad av både operationen och bedövningen. Du kan hjälpa så att återhämtningen blir så smidig som möjligt – och det finns flera sätt som du kan göra det på hemifrån.

Du får specifika råd från veterinären angående din katts särskilda tillstånd, kontrolldatum och medicinering efter operationen, så se till att följa instruktionerna noga.

I allmänhet är katten lite sömnig efter att ha fått narkos. Den ska dock äta och känna sig bekväm utan tecken på smärta. Fullständig återställning kan ta lite tid, men om du känner att något är fel kontaktar du veterinären omedelbart.

Sår och stygn

Om katten har stygn ska du hålla koll på dem. Vissa kan vara invärtes, men du bör tala med veterinären om du ser rodnad, svullnad, att de släpper eller blöder. Om de inte är av typen som löser upp sig naturligt ska stygnen vanligtvis tas bort efter ca tio dagar, även om det kan variera med typen av operation och det område där stygnen finns. Invärtes stygn är dolda under huden och löser upp sig naturligt på egen hand – men veterinären kan ändå be dig ta med katten på ett uppföljningsbesök för att kontrollera att läkningen sker som den ska.

Bandage

Bandage kan störa katten. Det är mycket viktigt att du ser till att bandagen är torra, annars kan de orsaka skada på huden. Katter med bandage ska inte vara utomhus, eftersom de kan förstöra bandagen genom att klösa på det eller blöta och smutsa ned det.

Titta efter missfärgning, obehaglig lukt, svullnad över eller under bandaget, hälta eller smärta. Kontakta alltid veterinär om du är bekymrad.

Halskragar

Halskragar är vanligtvis gjorda av plats i form av en tratt. Nuförtiden finns det dock även mjuka tygkragar som kan vara mycket mer bekväma för katten. Håll kragen ren och ta bort matrester som spills inuti den när katten äter.

Kragarna är utformade för att förhindra att katten slickar, biter eller river i sina sår, samt från att bita på ett bandage. Det är viktigt att ha kragen på hela tiden om det är möjligt, särskilt på natten när katten lämnas ensam. Din katt vänjer sig snart vid att bära den, men den kan vara ett hinder för att äta och dricka, så ta bort den vid måltiderna om så är fallet.

Om katten är mycket störd av kragen pratar du med veterinären, för att eventuellt överväga andra alternativ.

Utfodring

Precis som människor kan katterna må lite dåligt efter narkos, så se till att hantera katten försiktigt när den vaknar efter en operation. När ni kommer hem ger du katten en lätt måltid. Använd ett mycket lättsmält foder som rekommenderas av veterinären eller ge en fjärdedel av den mat din katt normalt äter. Se till att den har massor av färskt vatten – och att både mat- och vattenskål finns i närheten så att katten inte behöver gå så långt.

Motion

Även för de mest aktiva katterna är vila och återhämtning mycket viktigt. Se till att katten är inomhus tills eventuella stygn är borttagna eller under den tid som veterinären anger. Det finns inte utrymme för fysisk ansträngning, eftersom alla fysisk aktivitet riskerar att medföra komplikationer. Försök att hålla katten lugn.

Fråga veterinären om de bästa sätten att se till att katten inte springer uppför trapporna eller hoppar på möblerna. Det kan vara enklast att hålla den i ett rum.