Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD master logotyp
Katt strök i filtar.

Diabetes hos katter

4 minuts läsning
PPVD master logotyp
Sponsras av Pro Plan Vet Diets

Din katt älskar att springa omkring, klättra, kasta sig över leksaker och utforska hela dagen och det behöver inte ändras även om den får diagnosen kattdiabetes.

Om din katt får diabetes är det inget att oroa sig för – det här långvariga tillståndet kan hanteras med behandling och det behöver inte påverka djurets livskvalitet särskilt mycket. Om du märker symptom på diabetes hos din katt bokar du tid hos veterinären.

Faktum är att med lite omvårdnad från din sida är katten tillbaka på alla fyra tassar innan du vet ordet av. Den kommer antagligen att busa, få uppmärksamhet från besökare och undkomma problem precis som den brukade!

Det finns olika typer av diabetes hos katter, precis som för människor. Om katten har en typ av diabetes talar veterinären om för dig vilken det är och hur den fungerar. Den vanligaste typen av diabetes hos katter kallas "Typ II Diabetes", även känt som "Diabetes Mellitus" (DM). Läs vidare om du vill veta mer om just den här typen.

Vad är Diabetes Mellitus (DM) för katter?

DM är ett tillstånd när katten har svårigheter att använda socker som en energikälla. Det ändrar sättet som musklerna använder energi på och om det inte behandlas kan det leda till viktförändring och ytterligare sjukdom.

I normala fall ska matsmältningssystemet bryta ned maten i de olika delar den är gjord av efter att katten ätit. En av de komponenterna är socker (även kallat glukos). När maten är uppäten och glukosen extraheras från den ska kattens kropp absorbera glukosen, den går från matsmältningssystemet till blodomloppet, där den förs ut i kroppen. Glukosen når sedan olika organ i kattens kropp, t.ex. hjärtat och andra muskler, och används som energi för att klättra, hoppa och leka!

Innan kattens kropp kan använda glukos som bränsle behöver den insulin, ett hormon som produceras i bukspottskörteln. Om kattens bukspottskörtel av någon anledning inte producerar tillräckligt med insulin eller om insulinet inte kan användas ordentligt, passerar inte glukosen från kattens blod till de olika organen.

När det händer stannar glukosen kvar, så det är för mycket socker i kattens blod, vilket vi kallar diabetes hos katter. När katten har diabetes får inte organen tillräckligt med glukos att använda som energi, så istället används fett och protein. På grund av detta går de ner i vikt och tappar muskelmassa.

Precis som människor är vissa katter mer benägna att få DM än andra, särskilt äldre katter eller de som är överviktiga. Men du behöver inte oroa dig – om du vet vad du ska se upp med och ser tecknen på diabetes i god tid, är det mycket du kan göra för att hjälpa till.

Se symptomen

Katter med diabetes.

Det kan vara lurigt att se symptomen på diabetes hos katter, eftersom katter tenderar att hålla mycket inom sig! Med ett vakande öga kan du dock lägga märke till symptomen innan de blir ett allt för stort problem. Vanliga symptom att se upp med:

  • Ökat drickande.
  • Ökad urinering.
  • Ökat ätande.
  • Viktminskning, trots att den äter mer än vanligt.
  • Pälsen kan få sämre kondition och utseende, så den ser inte lika frisk ut som vanligt.

Om din katt har diabetes innehåller urinen mer socker än vanligt, vilket också kan orsaka återkommande urinvägsinfektioner. Om katten ofta har det kanske veterinären vill testa för diabetes för att vara säker.

Vissa av de här symptomen kan också förekomma vid andra medicinska tillstånd, så sök alltid råd från veterinären även om du misstänker att din katt har DM – det är alltid bäst att vara säker!

Behandling

Medan den utforskar livet utomhus eller sträcker ut sig i solen är katten inte ett dugg bekymrad för sina insulinnivåer och det är därför du måste ta hand om det åt den!

Om DM för katter är det som misstänks orsaka din katts sjukdom kommer veterinären troligtvis att ta blod- och urinprover som ett första steg. Det är för att mäta glukosnivåerna i kattens kropp. Din katt läggs vanligtvis in som patient för en dag medan de här testerna görs, så när du hämtar den efteråt är allt klart.

Om det finns mycket glukos kommer veterinären att försöka stabilisera kattens blodglukosnivåer, oftast genom kostkontroll, ge insulin eller båda. Du kanske måste ge katten insulin hemma och veterinären kan ge dig specialråd om den bästa kosten och optimala mattider.

Din katt måste komma tillbaka till veterinären regelbundet så att processen kan övervakas. Den kanske behöver byta kost igen vid någon tidpunkt eller så säger veterinären att den behöver en ändring av insulinnivåerna. Det är inte svårare än så! När du och din veterinär har hittat den rätta balansen för katten och allt är under kontroll handlar det mest om rutiner och regelbundna kontroller för att hålla katten i bästa kondition.

Även om diabetesbehandling för katter kräver lite tid och engagemang från din sida, går det oftast att behandla på ett bra sätt på lång sikt. Det viktigaste är att katten kommer att kunna leva ett lika bra liv som den gjorde innan och att du kan dela det med den!