Afghanhund

Afghanhund

Afghanhunden har ett ståtligt och förnämt utseende, en stolt och elegant hållning, och den långa, glansiga pälsen är kronan på verket. Som vuxen blir en affe 68–74 cm hög, honorna något mindre med 63–69 cm. Den härliga pälsen finns i alla färger, från svart till silver med varje färg, mönster och kombination däremellan! Afghanhunden väger i genomsnitt cirka 25 kg, med ett spann på ungefär 20–27 kg beroende på hundens kön och kroppsbyggnad.

Afghanhund
  • Storlek: Stor
  • Pälsvård: Varje dag
Afghanhund
  • Fäller: Måttligt
  • Allergier: Nej
  • Ljud: Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK: Vinthundar
Afghanhund
  • Andra sällskapsdjur: Hög
  • Lämplighet som vakthund: Låg

Ursprung

Afghanhunden är en av världens äldsta raser, men den uppmärksammades inte i västvärlden förrän på 1800-talet. Rasens exakta tidigare historia är okänd, men det finns ett överflöd av legender. Det finns olika variationer av rasen i Afghanistan, där de har använts för att vakta hjordar och boskap samt som hjälp vid jakt av hjort, antilop, hare och till och med rovdjur som varg, jakal och snöleopard!

Personlighet

Rasen är ofta reserverad mot främlingar och tidig social träning är därför ett måste för denna majestätiska hund, precis som valpträning – med extra fokus på inkallning. Med sin familj och vänner visar dock affen inga tecken på otillgänglighet, utan är underbart lojal och kärleksfull. Afghanhunden är byggd för att springa och är aldrig så lycklig som när den springer i full fart, med vinden genom pälsen, och jagar en boll eller en ekorre som den har fått syn på.

Hälsa

Afghanhund är i allmänhet frisk och robust, med få rasspecifika problem Motion

Motion

En vuxen afghanhund behöver mycket motion (helst två timmar eller mer varje dag). Affen älskar att springa fritt, men med tanke på dess benägenhet att jaga och springa efter saker och ting måste man vara säker på att den kommer på inkallning och motionera på öppna, trygga platser långt borta från trafikerade områden.

Näringstillförsel

Stora hundar skiljer sig från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Afghanhund riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den glamorösa, långa, silkiga pälsen har sitt pris: det krävs en hel del för att hålla den i toppskick och daglig pälsvård rekommenderas för att förebygga tovor och knutar, samt regelbundna bad för att hålla den ren. Noggrann pälsvård är extra viktig när affen förlorar sin valppäls för att undvika att den nya pälsen tovar ihop sig med den gamla och orsakar obehag.