Amerikansk cocker spaniel

Amerikansk cocker spaniel

Amerikansk cocker spaniel har sitt eget distinkta utseende från sin engelska cockerkusin, med ett rundare huvud och svallande, glamorös päls. En fullvuxen hund väger omkring 11 kg och har en mankhöjd på 37–39 cm (hanar) respektive 34–37 cm (honor). Pälsen finns i en rad färger och kombinationer, med specifik teckning. Se rasstandarden för mer information.

Amerikansk cocker spaniel
  • Storlek: Liten
  • Pälsvård: Varje dag
Amerikansk cocker spaniel
  • Fäller: Lite
  • Allergier: Nej
  • Ljud: Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK: Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Amerikansk cocker spaniel
  • Andra sällskapsdjur: Hög
  • Lämplighet som vakthund: Låg

Ursprung

Den första cocker spanieln i Amerika sägs ha anlänt med pilgrimerna ombord fartyget Mayflower 1620. De efterföljande århundradena förde nybyggare med sig fler av rasen för att hjälpa till att utforska och exploatera landets vildmark. Amerikansk cocker spaniel utvecklades från sin engelska motsvarighet på 1800-talet för att apportera vaktel och morkulla. De har fortfarande en viss del av sin jaktinstinkt kvar, men de flesta hittar man nu i utställningsringen eller som sällskapsdjur.

Personlighet

Rasen beskrivs ofta som "munter" och ska vara harmonisk, självsäker och glad. Tidig social träning rekommenderas för att säkerställa att hunden inte växer upp till att vara rädd för främlingar eller nyheter. Amerikansk cocker spaniel är inte lika stor som många jakthundar, men den här intelligenta hunden tycker om att ha mycket att göra och njuter av att leka och tillbringa tid med sin familj. Den tycker normalt inte om att lämnas ensam under längre stunder.

Hälsa

Ett av de vanligaste problemen hos amerikansk cocker spaniel är återkommande öroninfektioner på grund av rasens stora, hängande öron. Likt många raser kan den drabbas av lösa knäleder (patellaluxation), olika ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Rasen behöver cirka två timmars motion varje dag för att motionera både kropp och sinne. Den njuter av apportlekar och gillar ofta att simma i trygga vatten. Kontrollera hundens päls och öron efter en promenad för att ta bort eventuella gräsfrön, kvistar eller annat skräp som kan ha fastnat.

Näringstillförsel

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten till små hundraser är designad med rätt mängd näring och med lite mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Amerikansk cocker spaniel har en fantastisk – och krävande – päls. Den är kort och fin på huvudet, medellång över kroppen och längre på öron, bröst, mage och ben. Pälsen ska vara silkig och slät eller lätt vågig. Daglig pälsvård krävs, tillsammans med regelbunden trimning. Kontrollera öron, ögon, läppveck och fötter dagligen.