Anatolisk herdehund

Anatolisk herdehund

En enormt stor, kraftigt byggd hund av mastifftyp, där den vuxna hanen blir 74–81 cm i mankhöjd och honan 71–79 cm. och väger 50-64kg (hane) respektive 41-59kg (hona). Den korta, tjocka pälsen kan vara av alla färger, med eller utan svart mask och svarta öron, och är ofta ljust eller mörkt sandfärgad, ibland med vita tecken.

Anatolisk herdehund
  • Storlek: Mycket stor
  • Pälsvård: Mer än en gång i veckan
Anatolisk herdehund
  • Fäller: Mycket
  • Allergier :Nej
  • Ljud: Vanligtvis tyst
  • Grupp SKK: Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Anatolisk herdehund
  • Andra sällskapsdjur: Medel
  • Lämplighet som vakthund: Hög

Ursprung

Anatolisk herdehund kallades tidigare för karabash och är en gammal ras som härstammar från mastiffen och vakthundar i Mellanöstern. Lång, atletisk och kraftfull skyddade rasen sina skyddslingar mot vildsinta rovdjur, som björnar och vargar. I dag används de som vall- och vakthundar i Turkiet, där de ses som en nationell symbol och kallas "coban kopegi" (ungefär "herdens hund").

Personlighet

Rasens historia som arbetshund är närvarande än i dag – det är en oberoende och mycket intelligent hund med stor vaktinstinkt. På grund av denna vaktinstinkt är det väldigt viktigt att hunden får social träning redan från tidig ålder. Se till att din trädgård är rymningssäker med högt, gärna dubbelt, staket. Håll den sysselsatt för att undvika att den blir destruktiv eller problematisk på grund av att den är uttråkad.

Hälsa

Anatolisk herdehund är normalt en mycket tålig ras, men likt många raser kan de ibland drabbas av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel.

Motion

En hund av den här storleken behöver inte enorma mängder motion; det bör räcka med två timslånga promenader om dagen. Anatolisk herdehund tycker om att gå – dess arbetande förfäder rörde sig över milslånga områden med nomadiska herdar.

Näringstillförsel

Förutom en stor aptit har stora hundraser även ett behov av en annan balans av mineraler och vitaminer för deras leder och brosk. Anatolisk herdehund riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Pälsen skyddade den turkiska vall- och vakthunden under kalla vintrar och heta somrar. Den korta, kraftiga pälsen har en tjock underull och behöver borstas igenom en till två gånger i veckan. Dessutom fäller hunden kraftigt vissa perioder.