Australisk boskapshund

Australisk boskapshund

Som fullvuxen har den här kompakta, medelstora, muskulösa hunden en mankhöjd på 46–51 cm (hanar) och 43–48 cm (honor) och en vikt på 17–23 kg. Pälsen är blå, svart, mellanbrun eller röd i olika kombinationer. Se rasstandarden för mer information.

Australisk boskapshund
  • Storlek: Medel
  • Pälsvård: En gång i veckan
Australisk boskapshund
  • Fäller: Måttligt
  • Allergier: Nej
  • Ljud: Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK: Vall-, boskaps- och herdehundar
Australisk boskapshund
  • Andra sällskapsdjur: Medel
  • Lämplighet som vakthund: Hög

Ursprung

Engelska boskapsskötare tog med sig collier till Australien på 1800-talet, men det krävdes en mer hårdför hund som tålde den hårda väderleken och kunde hantera de vilda boskapshjordarna. Därför korsade man under 60 år olika hundar med särskilda egenskaper, bland annat dingo, olika collier och fårhundar, kelpie, dalmatiner och bullterrier. I slutet av 1800-talet hade man äntligen lyckats producera en hund som kunde valla boskap (genom att bita dem i bakbenen), arbeta med människor, ta initiativ och utstå alla slags väder – oavsett om det var extrema regnoväder, extrem kyla eller extrem hetta.

Personlighet

Australisk boskapshund är avvaktande mot främlingar och har en stark vaktinstinkt; därför är det viktigt med social träning redan från tidig ålder. Man bör också starta med bitträning i tidigt skede eftersom en del hundar kan nafsa när de blir upphetsade. En australisk boskapshund är trogen sin familj, men kan vara besvärlig och är inte en ideal förstagångshund utan kräver mer erfarna ägare.

Hälsa

Australisk boskapshund är normalt en extremt tålig ras med få hälsoproblem. Likt många raser kan den ibland drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför rekommenderas en bedömning av ögon och höfter innan avel

Motion

Den behöver omkring två timmars motion varje dag, inklusive mental stimulering, men tackar glatt ja till mer och har en fantastisk kondition och uthållighet. Hunden är mycket vig och kan hoppa högt, vilket gör att den kan stjäla mat från diskbänken eller hoppa över otillräckliga trädgårdsstaket. Låt inte din australiska boskapshund bli tråkad – då hittar den på något för att roa sig själv!

Näringstillförsel

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Den släta, dubbla pälsen är lättskött och behövs bara borstas en gång i veckan. Täckhåren är sträva och raka, och underullen kort och tjock. Pälsen är 2,5–4 cm lång, kort på huvudet och längre på mage och baktill.