Australian shepherd

Australian shepherd

Den här rasen är jämfört ofta med border collie. Australian shepherd är robust och muskulös och något längre än den är hög, med en mankhöjd på 51–58 cm (hanar) och 46–53 cm (honor). Den väger normalt 19–29 kg, beroende på kön och kroppsbyggnad. Pälsen är svart, blå- eller rödmelerad (så kallad "merle") eller röd, med eller utan mellanbruna inslag. Se rasstandarden för mer information.

Australian shepherd
  • Storlek: Medel
  • Pälsvård: Mer än en gång i veckan
Australian shepherd
  • Allergier: Nej
  • Fäller: Mycket
  • Ljud: Högljudd
  • Grupp SKK: Vall-, boskaps- och herdehundar
Australian shepherd
  • Lämplighet som vakthund: Medel

Ursprung

Överraskande nog är rasen australian shepherd faktiskt amerikansk! Herdar från det baskiska området i Pyrenéerna tog med sig små, "blå" hundar till USA i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet för att arbeta med får. "Australian" i namnet beror på att fåren som de arbetade med var importerade från Australien. En annan teori föreslår att hundarna invandrade först till Australien och sedan till USA. När de först kom till sydvästra USA i slutet av 1800-talet tilläts hundarna till en början att paras med andra herdehundar för att förstärka arbetsförmågan. 1957 etablerades en rasklubb i USA.

Personlighet

Aussien har starka vallningsinstinkter, vill vara en del av familjelivet och njuter av att umgås med sina ägare. Den kan till en början vara reserverad mot nya ansikten så tidig social träning är avgörande. Kontinuerlig träning och en kombination av fysisk och mental stimulering är också viktigt för att tillfredsställa rasens intelligens och energi.

Hälsa

Australian shepherd är en frisk ras, men kan likt många raser drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Australian shepherd behöver minst två timmars motion varje dag. Många australian shepherd lyckas väl inom olika hundsporter (agility, at gå fot till musik, lydnad och flyball), där de får använda sin fysiska och mentala energi.

Näringstillförsel

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret. Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Pälsen är medellång med vädertålig underull. Långa hår på bakbenen och en måttlig man, som är tjockare på hanarna. Man bör borsta hunden två eller tre gånger i veckan, något oftare när den fäller.