Australisk terrier

Australisk terrier

Australisk terrier skiljer sig från andra terrier, då de har en lång hals och rygg i proportion till deras höjd. Pälsen är sträv och kort med mjukare underull och kan vara röd eller olika nyanser av blå med mellanbruna inslag. En vuxen aussie är cirka 25,5 cm i mankhöjd och väger omkring 5 kg.

Australisk terrier
  • Storlek: Liten
  • Pälsvård: Mer än en gång i veckan
Australisk terrier
  • Fäller: Lite
  • Allergier: Nej
  • Ljud: Högljudd
  • Grupp SKK: Terrier
Australisk terrier
  • Andra sällskapsdjur: Medel
  • Lämplighet som vakthund: Medel

Ursprung

Australisk terrier skapades i början av 1800-talet för att arbeta och fungera som en allt-i-allo och bland annat jaga ormar och gnagare på gårdar och i guldgruvor. Rasen skapades från terrier importerade från norra England och Skottland – inklusive förfäderna till dandie dinmont-, skye- och yorkshireterrier samt gamla welshterrier och skotsk terrier. Resultatet blev australisk terrier, vars första rasklubb etablerades 1887 i Australien. Aussien godkändes officiellt av den brittiska kennelklubben 1936 och av den amerikanska 1958.

Personlighet

En vänlig och utåtriktad ras som gärna vill vara till lags och njuter av mänsklig kontakt och beröm, vilket gör att den i allmänhet är enkel att träna – till skillnad mot vissa terrier! En australisk terrier är inte aggressiv, men står på sig om den utmanas av en annan hund. Aussien är inte gläfsig, men kan skälla om den anser att situationen motiverar detta.

Hälsa

Australisk terrier är normalt en frisk ras med få rasspecifika hälsoproblem.

Motion

Den behöver en timmes motion om dagen, men tar gärna mer – australisk terrier har en bakgrund som både bruks- och sällskapshund. Förutom promenader och lek tycker den även om agility, lydnad och andra hundsporter.

Näringstillförsel

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten till små hundraser är designad med rätt mängd näring och med lite mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

En välskött australisk terrier fäller väldigt lite hår. Pälsen är lättskött och de vattentåliga täckhåren är cirka 6,35 cm långa. Underullen är kort och mjuk. Man bör borsta och kamma sin aussie minst en gång i veckan och kontrollera öronen så att inget hår blockerar hörselgångarna. Pälsen ska trimmas vid behov, inte klippas.