Basenji

Basenji

Den här lilla till medelstora hunden har en karaktäristisk hårt rullad svans och skrynklig panna. Basenji har en kort, slät, glansig päls som finns i olika kombinationer av röd, svart, mellanbrun och vit, samt tiger randing, tiger randig och vit, och trefärgad. Se rasstandarden för mer information. Som vuxen blir en basenji 40–43 cm i mankhöjd och väger 9,5–11 kg.

Basenji
  • Storlek: Liten
  • Pälsvård: En gång i veckan
Basenji
  • Fäller: Lite
  • Allergier: Nej
  • Ljud: Vanligtvis tyst
  • Grupp SKK: Spetsar och raser av urhundstyp
Basenji
  • Andra sällskapsdjur: Låg
  • Lämplighet som vakthund: Låg

Ursprung

Basenjin avlades sannolikt som sällskapshund till faraonerna och förekommer på målningar i de egyptiska pyramiderna. Rasen flyttade senare ner till Centralamerika, där den användes för att döda jätteråttor i Kongo. Dessa långtandade, vildsinta råttor var ett hot mot befolkningens boskap och man måste därför ha en bra jakthund för att överleva. Basenji var inte känd i västvärlden förrän under den viktorianska eran, då tidiga upptäcktsresande i Afrika rapporterade om en "skällfri hund".

Personlighet

Rasen är unik då den inte kan skälla, men den joddlar när den blir upphetsad. Vaken, oberoende, intelligent, renlig och praktiskt taget doftfri – basenji påminner om katter och har även klättrat i träd och över staket! Den är tillgiven sina ägare, men ofta reserverad mot främlingar. Basenji har en tendens att bråka med andra hundar och därför är social träning redan i tidig ålder avgörande.

Hälsa

De vanligaste ärftliga sjukdomarna är en typ av njursjukdom (fanconis syndrom) och ett slags anemi. Genetiska tester är tillgängliga för båda dessa sjukdomar. Likt många raser kan basenji även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar. Därför är det viktigt att testa både ögon och gener innan avel.

Motion

Den är framavlad att jaga i hård terräng och behöver minst en timmes motion varje dag, gärna mer om den får. Det är inte enkelt att träna en basenji, men det kan vara fördelaktigt att engagera den i någon typ av hundsport för både fysisk och mental träning. Det är viktigt att träna på inkallning redan i unga år och man ska alltid se till att man är på behörigt avstånd från biltrafik innan man släpper sin hund.

Näringstillförsel

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten till små hundraser är designad med rätt mängd näring och med lite mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Basenji tar själv hand om sin päls, som är kort och slät. Det räcker att man använder en pälshandske en gång i veckan för att ta bort lösa hår. Man bör då och då kontrollera öron och klor. Det är praktiskt taget det enda man behöver göra.