Basset bleu de gascogne

Basset bleu de gascogne

Basset bleu har ett elegant utseende med lång kropp och korta ben, vilket är typisk för en basset. Den är kraftfull och atletisk utan att vara tung eller klumpig. En vuxen basset bleu är medelstor, 30–38 cm i mankhöjd och väger cirka 7–9 kg. Pälsen är svart mot vit bakgrund och täckt med svarta prickar, vilket ger den ett blåskimrande utseende som är kännetecknande för rasen. Dessutom har den mellanbruna inslag (se rasstandarden för mer information).

Basset bleu de gascogne
  • Storlek: Medel
  • Pälsvård: En gång i veckan
Basset bleu de gascogne
  • Fäller: Lite
  • Allergier: Nej
  • Ljud: Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK: Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Basset bleu de gascogne
  • Andra sällskapsdjur: Medel
  • Lämplighet som vakthund: Medel

Ursprung

Frankrike är ursprung åt många jakthundar och som namnet antyder är basset bleu de gascogne inget undantag; rasen härstammar från Gascogne i sydvästra Frankrike. Blåfärgade hundar från det här området nämns så tidigt som 1100-talet och sägs ha hjälpt till vid jakt av såväl vildsvin och varg som hjort. Rasen dog nästan ut i början av 1900-talet, men genom att para basset bleu med bleu de gascogne lyckades man förhindra detta.

Personlighet

Basset bleu de gascogne är lojal mot familj och vänner, men något avvaktande mot andra. Den bör vara "skarpsinnig" och "djärv" – ord som sällan förekommer i hundars rasstandard, vilket tyder på att den här hunden verkligen är unik! Som alla spårhundar är en basset bleu lyckligast när den har nosen i marken och följer ett intressant doftspår.

Hälsa

Basset bleu har inte många kända ärftliga hälsoproblem. Som andra hundar med den här kroppstypen kan de förväntas ha en benägenhet att drabbas av ryggradssjukdomar och ledproblem

Motion

Som de flesta hundar kan basset bleu de gascogne bli döv mot omvärlden när den spårar och det är därför viktigt att man tränar på inkallning och bara låter den springa lös i trygga, otrafikerade områden. Basset bleu avlades för långvariga, långsamma jakter och är mer av en långdistanslöpare än sprinter. Den behöver ett par timmars motion varje dag för att bli av med energi och en chans att använda nosen.

Näringstillförsel

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret. Basset bleu gascogne riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den korta, tjocka pälsen är lättskött och det räcker med pälsvård en gång i veckan för att ta bort döda hår. Basset bleu badas vid behov. Man måste kontrollera hundens öron noga då de kan drabbas av öroninfektioner på grund av begränsat luftflöde.