Basset fauve de bretagne

Den här medelstora, strävhåriga hunden är byggd som en typisk basset, men är något högre än en basset hound och blir 32–38 cm i mankhöjd som fullvuxen. Som fullvuxen väger en basset fauve de bretagne 16–18 kg. Pälsen är sandfärgad, vetefärgad eller tegelröd. Några kan ha lite vitt på bringan.

Basset fauve de bretagne
  • Storlek: Medel
  • Pälsvård: En gång i veckan
Basset fauve de bretagne
  • Fäller: Lite
  • Allergier: Nej
  • Ljud: Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK: Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Basset fauve de bretagne
  • Andra sällskapsdjur: Låg
  • Lämplighet som vakthund: Medel

Ursprung

Basset fauve de bretagne är den mindre av de två raserna som kom från franska Bretagne på 1800-talet. De skapades genom att man korsade den större versionen, griffon fauve de bretagne, med basset de bretagne och användes ursprungligen vid jakt av allt från hare till vildsvin. De tidigare versionerna av rasen såg sannolikt mer ut som en terrier än rasen gör i dag. Utöver sitt hemland håller basset fauve nu på att bli allt mer populär i Storbritannien, där den erkändes officiellt av kennelklubben 1991.

Personlighet

Det är en glad, intelligent, vänlig, modig och väldigt aktiv hund. Basset fauve de bretagne går bra ihop med barn och andra sällskapsdjur. Den är inte en vakt hund, men varnar om någon kommer på besök. Basset fauve tycker inte om att vara instängd längre perioder och njuter av ett aktivt liv och att följa med familjen överallt.

Hälsa

Det är en tålig ras som i dagsläget inte har några rasspecifika problem.

Motion

För en hund av dess storlek behöver basset fauve de bretagne en rimlig mängd motion – minst två timmar varje dag. Det är en kvick hund som tycker om lek och älskar att jaga. Man måste därför vara försiktig när den springer löst och träna på inkallning redan i tidig ålder, annars lyssnar den inte och kommer tillbaka först när det passar den!

Näringstillförsel

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Basset fauve de bretagne har en sträv, tjock päls som är lättskött och bara behöver kammas en gång i veckan och trimmas ett par gånger om året. Man ska aldrig klippa pälsen på en basset fauve, men överflödigt hår kring hörselgångarna ska tas bort.