Bayersk viltspårhund

Bayersk viltspårhund

Den här muskulösa, medelstora hunden är något längre än den är hög och väger 20–25 kg som fullvuxen. En vuxen hund är 47–52 cm (hane) respektive 44–48 cm (hona) i mankhöjd. Den korta pälsen är brun, röd med svart mask eller mörkröd med eller utan svart mask.

Bayersk viltspårhund
  • Storlek: Medel Fäller: Lite
  • Pälsvård: En gång i veckan
Bayersk viltspårhund
  • Allergier: Nej
  • Ljud: Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK: Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Bayersk viltspårhund
  • Andra sällskapsdjur: Medel
  • Lämplighet som vakthund: Medel

Ursprung

Bayersk viltspårhund härstammar från medeltida jakt- och spårhundar. Dessa ursprungliga hundar lade grunden till olika raser och typer, inklusive hannoveransk viltspårhund. För att utveckla en lättare hund korsade man hannoveransk viltspårhund med röd bergsstövare och på 1870-talet skapades bayersk viltspårhund, en blodhundsras som kunde spåra skadade villebråd i bergsområden. 1912 etablerades en rasklubb i München i Tyskland.

Personlighet

Bayersk viltspårhund är modig, lugn, lojal och hängiven sin ägare. Den kan vara avvaktande mot främlingar och det är därför viktigt med social träning redan i tidig ålder. Att träna på inkallning är ett måste och hunden ska dessutom få chansen att använda sin nos.

Hälsa

Likt många raser kan den lida av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel.

Motion

Rasen avlades till att jaga skadat villebråd, ibland under flera dagar, och är därför mycket uthållig och behöver minst två timmars motion varje dag. Som brukshund njuter bayersk viltspårhund av spårning och andra hundsporter som stimulerar både dess hjärna, kropp och nos! Det är viktigt att träna på inkallning eftersom hunden kan ignorera alla lockrop om den börjar följa ett doftspår.

Näringstillförsel

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret. Bayersk viltspårhund riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den korta pälsen är lättskött och behövs bara borstas en gång i veckan, då man även bör kontrollera hundens öron och tassar.