Belgisk vallhund/laekenois

Belgisk vallhund/laekenois

Laekenois är en medelstor till stor, långhårig hund med ett kvadratiskt utseende. Den vädertåliga pälsen är röd med svarta nyanser, i huvudsak på nos och svans. Som vuxen är den 61–66 cm (hane) respektive 56–61cm (hona) i mankhöjd och väger 27,5–28,5 kg.

Belgisk vallhund/laekenois
  • Storlek: Stor
  • Pälsvård: En gång i veckan
Belgisk vallhund/laekenois
  • Fäller: Lite
  • Allergier: Nej
  • Ljud: Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK: Vall-, boskaps- och herdehundar
Belgisk vallhund/laekenois
  • Andra sällskapsdjur: Medel
  • Lämplighet som vakthund: Hög

Ursprung

Det finns fyra varianter av belgisk vallhund: laekenois, groenendael, tervueren och malinois, döpta efter området i Belgien som de härstammar ifrån. Laekenois är den mest sällsynta av de fyra varianterna. Rasen användes ursprungligen som vall- och vakthund på linnefälten, där värdefulla tyger låg ute i sol och regn. Den sträva och raggiga pälsen gjorde den perfekt för arbete utomhus i alla väder. Laekenois används i dag av den belgiska armén och polisen.

Personlighet

Den är ett lojalt sällskapsdjur som inte tycker om att vara åtskild från sin familj och gärna vill delta i alla aktiviteter. Tillgiven och naturligt beskyddande mot hem och familj – en naturlig instinkt som inte behöver uppmuntras. Tidig social träning är avgörande för alla hundar med vakttendenser, inklusive laekenois, i synnerhet som de kan bråka med andra hundar om de inte får positiva, tidiga erfarenheter.

Hälsa

Likt många raser kan alla varianter drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Laekenois behöver minst två timmars motion varje dag och mental stimulering. En lättlärd hund som passar utmärkt för agility, lydnad och andra hundsporter. Det är en väldigt aktiv hund som inte bör övervägas som sällskapsdjur om den lämnas ensam hela dagen.

Näringstillförsel

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler.

Pälsvård

Laekenois har en sträv, raggig päls som inte ska vara lockig. Pälsen är cirka 6 cm lång och relativt lättskött; pälsvård en gång i veckan räcker.