Bichon frisé

Bichon frisé

Bichon frisé är en välbalanserad hund med ett elegant utseende. Dess kolsvarta ögon och nos kontrasterar mot den snövita pälsen och den kurviga svansen ligger upp över ryggen. Den silkiga pälsen består av spiralformade hårstrån, vilket ger den ett pudervippa-liknande utseende. Som fullvuxen är den 23–28 cm i mankhöjd och väger 3–6 kg.

Bichon frisé
  • Storlek: Liten
  • Pälsvård: Varje dag
Bichon frisé
  • Fäller: Nej
  • Allergier: Ja
  • Ljud: Vanligtvis tyst
  • Grupp SKK: Sällskapshundar
Bichon frisé
  • Andra sällskapsdjur: Hög
  • Lämplighet som vakthund: Låg

Ursprung

För århundraden sedan var bichon frisé en populär hundras i Frankrike och Spanien, och har avbildats i porträtt på kungafamiljerna i båda länderna. Hundar av bichon-typ utvecklades på olika öar i Medelhavet, och rasen tros ha sitt ursprung på Teneriffa och är nära besläktad med malteser. Sjömän på 1300-talet tros ha fört med sig rasen till Europa från Teneriffa.

Personlighet

Den här livfulla, glada lilla hunden älskar familjeliv och vill följa med familjen överallt, men kan även tränas till att lämnas ensam då och då. Bichon frisé går bra ihop med andra hundar och sällskapsdjur i hushållet.

Hälsa

Bichon frisé är normalt en mycket frisk liten hund. Likt många raser kan den dock drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och lösa knäleder (patellaluxation). Den har också en benägenhet att utveckla vattniga ögon och kan drabbas av ett slags urinsten.

Motion

Rasen anpassar sig enkelt till mängden motion som familjen har möjlighet att ge den, men åtminstone en halvtimme varje dag är ett absolut minimum – tillsammans med en chans att motionera hjärnan!

Näringstillförsel

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten till små hundraser är designad med rätt mängd näring och med lite mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Pälsen fäller inte, men bör kammas igenom noga varje dag och trimmas då och då för att inte växa sig för lång. För att ge den det pudervippa-liknande utseendet som krävs under utställningar rekommenderar vi att man anlitar en professionell hundfrisör var femte till sjätte vecka.