Blodhund

Blodhund

Blodhunden har ett lätt igenkännligt, ståtligt utseende med ett överflöd av lös hud och långa, svängande öron samt en kraftfull kropp. Det är verkligen en stor hund! Den korta, släta pälsen är svart eller röd med inslag av mellanbrun och roströd teckning. En fullvuxen hund är 58–63 cm (hona) respektive 63–69 cm (hane) i mankhöjd och väger 41–50 kg.

Blodhund
  • Storlek:Stor
  • Pälsvård:Mindre än en gång i veckan
Blodhund
  • Fäller:Lite
  • Ljud: Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Blodhund
  • Andra sällskapsdjur:Hög
  • Lämplighet som vakthund:Låg

Ursprung

Den moderna blodhundens förfäder kan spåras tillbaka till klostret St Huberts, där hundar kallade "segusius" ursprungligen användes för att spåra varg, stora kattdjur eller hjort eller sårade villebråd. När normanderna erövrade England år 1066 introducerade de många av sina hundar och hundarna från St Huberts var en av raserna som fördes till England, där den senare blev känd som blodhund – eller närmare bestämt blev de svarta och mellanbruna hundarna det (de vita kallades talbot). Den moderna blodhunden är inte samma hund som på den tiden, men i Belgien kallas den fortfarande för "chien du St Hubert".

Personlighet

Blodhund är en lugn och tillgiven hund som normalt går bra ihop med barn och kan leva i harmoni med andra hundar och sällskapsdjur. Det är en vänlig ras som glatt hälsar på både välkomna och ovälkomna besökare. Den är vanligtvis tyst hemma, men kan vara ganska högljudd utomhus. Blodhunden är en familjehund och tycker inte om att lämnas ensam.

Hälsa

Likt många raser kan blodhundar drabbas av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel. Den lösa huden på blodhundens huvud kan resultera i problem med ögonlocken och ögonen.

Motion

På grund av dess storlek och tillväxttakt ska man inte ge den för mycket motion som valp. Under det första året måste man vara försiktig så att deras skelett och leder kan utvecklas på rätt sätt. Som fullvuxen har en blodhund otrolig uthållighet och behöver minst två timmars motion varje dag. Blodhund är framför allt en spårhund och jagar desperat efter källan till de spännande dofter som den får upp spåret efter! Det finns kurser och tävlingar i spårning, och att delta i sådana eller åtminstone få chansen att använda sin nos är avgörande för att den här rasen ska må bra.

Näringstillförsel

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Blodhund riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den korta och släta pälsen kräver väldigt lite pälsvård. Det räcker att man borstar igenom den då och då för att ta bort lösa och döda hårstrån. Man bör dock kontrollera hundens öron och ögon regelbundet för att upptäcka eventuella infektioner i ett tidigt skede.