Borderterrier

Borderterrier

Borderterrier är medelstora terrier med karaktäristiskt utterlika huvuden. Det är framför allt en arbetshund och det syns. Den sträva, tjocka pälsen finns i en variation av färger, bland annat röd, vetefärgad, grå och mellanbrun, eller blå och mellanbrun. En fullvuxen hane är 30,5 cm i mankhöjd och väger 6–7 kg, medan honorna är cirka 28 cm i mankhöjd och väger 5–6,5 kg.

Borderterrier
  • Storlek:Liten
  • Pälsvård:Mer än en gång i veckan
Borderterrier
  • Fäller:Lite
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK Terrier
Borderterrier
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Låg

Ursprung

Rasen uppstod först under 1700-talet och har förändrats lite sedan dess. Borderterriern användes som arbetshundar längs den skotska gränsen, där den jagade rävar som levde på boskapen. Rasen har gått under namn som reedwater terrier och coquetdale terrier, men kallas numera borderterrier. Den fungerar fortfarande som arbetshund på landet, men i stadsområden är den i huvudsak en familjehund.

Personlighet

Borderterrier är en tillgiven hund som älskar att leka. Den är modig, anpassningsbar och går bra ihop med människor, i synnerhet barn. En vanligtvis sorglös hund med en oberoende natur som tycker om att fatta sina egna beslut. Borderterriern älskar att jaga kaniner och ekorrar, men lever i harmoni med andra sällskapsdjur i hushållet förutsatt att den får social träning och introduceras försiktigt. Rasen passar lika bra i staden som på landet.

Hälsa

Borderterrier är i allmänhet en mycket frisk hund. Det förekommer vissa rasspecifika hälsoproblem (bland annat ögonsjukdomar och epilepsi), men dessa är relativt sällsynta.

Motion

Borderterrier är en mycket aktiv jakthund, med en stark jaktinstinkt. Den behöver minst en timmes motion varje dag, gärna mer, och jagar alla smådjur den får lust för. Detta kan orsaka problem, men en ägare som är medveten om detta och börjar lämplig träning i tidig ålder upptäcker att de kan tränas till hög standard.

Näringstillförsel

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten till små hundraser är designad med rätt mängd näring och med lite mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Borderterrierns korta, tjocka päls gör att den kräver mycket lite pälsvård. Det räcker att borsta den för att avlägsna skräp som samlas under hundens upptäcktsfärder i undervegetationen samt att trimma den då och då.