Borzoi

Borzoi

Den här långa, eleganta vinthunden bär sitt långa, smala huvud med stolthet. Pälsen är silkig och medellång med längre hår på ben, mage och svans. Den är vit, guldfärgad, röd, grå, svart eller fläckad. En fullvuxen hona är minst 68 cm i mankhöjd och väger omkring 34 kg. Fullvuxna hanar är minst 74 cm i mankhöjd och väger cirka 41 kg.

Borzoi
  • Storlek:Stor
  • Pälsvård:Mer än en gång i veckan
Borzoi
  • Fäller:Måttligt
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Vanligtvis tyst
  • Grupp SKK Vinthundar
Borzoi
  • Andra sällskapsdjur:Låg
  • Lämplighet som vakthund:Låg

Ursprung

Rasen har använts för att jaga varg i Ryssland sedan 1600-talet. En rysk hertig importerade flera vinthundar från Arabien, men de överlevde inte Rysslands hårda vintrar. Nästa gång korsade han hundarna med inhemska raser, eventuellt tatariska jakthundar eller långbenta vallhundar. Tack vare sitt lugna temperament och exotiska utseende var borzoi en perfekt gåva från tsarerna till Europas kungligheter. Efter den ryska revolutionen 1917 förknippades borzoi med överklassen och många kennlar förstördes; rasen överlevde tack vare gåvorna till västvärlden.

Personlighet

Trots sin storlek är denna vänliga hund en stilla och lugn sällskapshund. Den kan vara reserverad mot främlingar och tolererar andra hundar med samma temperament, men måste introduceras för katter och andra sällskapsdjur i hushållet i tidig ålder eftersom den alltid reagerar när den ser ett flyende djur.

Hälsa

Borzoi är normalt en frisk och stabil ras, men likt många raser kan det förekomma ärftliga ögonsjukdomar och avelshundar bör ögontestas. Hypotyreos (en underfunktion av sköldkörteln) kan vara en ärftlig sjukdom hos rasen.

Motion

Borzoi är en relativt tyst hund som behöver minst en timmes motion varje dag, gärna mer, och stora, öppna ytor där den kan gå och springa. Man får dock inte glömma bort att det är en hund som instinktivt jagar efter villebråd så man måste vara försiktig.

Näringstillförsel

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Borzoi riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den silkiga, vågiga pälsen ska borstas två eller tre gånger i veckan och håren mellan tassarna måste trimmas regelbundet. Borzoi fäller enorma mängder hår under vissa perioder.