Bracco italiano

Bracco italiano

Bracco italiano är en stor, stark, muskulös och aktiv hund med en fin, kort päls. Den har ett särpräglad utseende med långa öron och välutvecklade käkar. Pälsen kan ha olika kombinationer av orange, vit, kastanjebrun och rödgrå. En fullvuxen hund är 58–67 cm (hane) respektive 55–62 cm (hona) i mankhöjd och väger 25–40 kg i proportion efter hundens höjd.

Bracco italiano
  • Storlek:Stor
  • Pälsvård:Mindre än en gång i veckan
Bracco italiano
  • Fäller:Lite
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Vanligtvis tyst
  • Grupp SKK Stående fågelhundar
Bracco italiano
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Medel

Ursprung

Bracco italiano är en gammal ras och förekommer på målningar och i skrift från 400- och 500-talet f.v.t. Den tros härstamma från en korsning av en mastiffliknande hund med en egyptisk vallhund. På 1700-talet utvecklade italienska jägare rasen bracco italiano för att jaga, spåra och markera villebråd. Innan man började använda gevär under jakten använde man denna ras för att driva in villebråden i jägarnas nät. Den första av dessa hundar kom till Storbritannien på slutet av 1980-talet och är än i dag sällsynt förekommande.

Personlighet

Det är en intelligent, trofast och kärleksfull hund som går bra ihop med både barn och andra hundar. Bracco italiano är perfekt för en aktiv livsstil på landet och fungerar glatt som både arbets- och sällskapshund. Rasen är lättlärd och vill vara till lags, men man bör tänka på att det är en känslig hund och träningen måste utföras på ett varsamt sätt. Det är inte den mest lämpliga rasen för en förstagångsägare.

Hälsa

Likt många raser kan den drabbas av ärftliga ögonsjukdomar samt höft- och armbågsdysplasi (en åkomma som kan vara smärtsam och leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Innerst inne är bracco italiano en riktig lanthund som njuter av långa promenader och språngmarscher på landet. Den älskar att simma och apportera, och kan vara krävande om den inte får tillräckligt med motion! En vuxen hund bör få minst två timmars motion om dagen.

Näringstillförsel

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Bracco italiano riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den släta och korta pälsen är lättskött och det räcker att man använder en borsthandske en gång i veckan för att avlägsna döda eller lösa hårstrån.