Briard

Briard

Briard är en stor (men inte tung) och stilig hund med utpräglad lång päls. Pälsen är normalt svart eller sandfärgad, men även grå förekommer. Briarden är muskulös, robust och proportionerlig. Den muskulösa halsen bär stolt upp hundens huvud. Trots allt hår den har kring ögonen har den en mycket bra syn. En fullvuxen briard är 58–65 cm (hona) respektive 61–69 cm (hane) i mankhöjd och väger omkring 34–38,5 kg.

Briard
  • Storlek:Stor
  • Pälsvård:Varje dag
Briard
  • Fäller:Måttligt
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK Vall-, boskaps- och herdehundar
Briard
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Medel

Ursprung

Briardens exakta ursprung är okänt, men den tros ha etablerats i Europa under medeltiden och härstamma från orientaliska vallhundar som korsats med lokala vakthundar. I Frankrike skapade denna kombination briarden. En version av en uråldrig saga säger att den franska riddaren Aubry de Montdidier mördades och att det enda vittnet var hans hund. Hunden följde efter mördaren konstant och när kungen blev medveten om situationen beordrade han en duell mellan mördaren och hunden (vilket var vanligt förekommande under medeltiden). Hunden vann! Briardens fysiska egenskaper och arbetsförmåga tyder på att den härstammar från Aubrys hund. Rasen har fått sitt namn efter den franska regionen Brie.

Personlighet

Det är en naturlig vakthund, tuff, alert och modig, och kan vara problematisk med andra hundar om den inte hanteras på lämpligt sätt. Briarden accepterar andra sällskapsdjur i hushållet om de introduceras på rätt sätt. Den njuter av att vara en del av familjen och är misstänksam mot främlingar. Det är en livlig hund som älskar att leka, men leken kan bli alltför hård och man bör därför vara försiktig om det finns yngre barn i hushållet.

Hälsa

Briard är normalt en frisk ras, men kan likt många raser drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Motionskraven är höga för att tillfredsställa briardens höga energinivå. Den älskar att simma och springa och bör få minst två timmars motion varje dag, samt träning som stimulerar både kropp och sinne.

Näringstillförsel

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Briard riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Pälsen kräver en del, men man behöver inte anlita en specialiserad hundfrisör. Den sträva, dubbla pälsen måste borstas och kammas ofta för att begränsa fällning och hållas ren och fri från tovor. En ordentlig genomborstning (då man borstar uppåt lager för lager) ner till huden minst en gång i veckan är att rekommendera. Öronens insida ska hållas ren och eventuellt överdriven hårväxt tas bort. Dessutom måste håren mellan tassarna trimmas regelbundet.