Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

En liten spaniel med en kort, men tydlig nos, stora bruna ögon och silkig päls. Pälsen på en cavalier king charles spaniel är en kombination av svart, mellanbrun, mörkröd, röd och vit eller trefärgad (roströda tecken mot en pärlvit bakgrund). En fullvuxen griffon bruxellois är 30-33 cm i mankhöjd och väger 5,5-8 kg.

Cavalier king charles spaniel
  • Storlek:Liten
  • Pälsvård:En gång i veckan
Cavalier king charles spaniel
  • Fäller:Lite
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK Sällskapshundar
Cavalier king charles spaniel
  • Andra sällskapsdjur:Hög
  • Lämplighet som vakthund:Låg

Ursprung

Den ursprungliga rasen utvecklades från dvärgspaniel, som avbildas i målningar från 1500-, 1600- och 1700-talsmålare som Titian och Gainsborough. Cavalier var en vanlig sällskapshund för damer och därmed van vid varma knän. Charles II av England var så förtjust i sina spanielar att han inte kunde vara ifrån dem. År 1800 hade den trubbnosade varianten blivit populärare och den ursprungliga spanielrasen gick nästan förlorad. Hertigen av Marlborough höll en linje levande och födde upp cavalierer vid slottet Blenheim. 1926 försökte en amerikan, Roswell Eldridge, att nyetablera den ursprungliga cavalier king charles spanieln genom att tillkännage ett pris för en hund som såg ut som hundarna i de historiska porträtten. Priset på 25 pund, vilket var en ansenlig summa på den tiden, delades ut vid hundutställningen Crufts.

Personlighet

Det är en tillgiven, lätthanterlig familjehund som är vänlig mot alla, vilket gör den till en utmärkt sällskapshund för känsliga barn och aktiva äldre personer. Den skäller inte överdrivet, men tillkännager besökare. Den är dock ingen vakthund, utan hälsar varmt på de flesta. Cavalier king charles spaniel går ihop med alla, inklusive katter och andra små sällskapsdjur. Eftersom den är relativt liten och sorglös utgör den ett utmärkt resesällskap.

Hälsa

De vanligaste ärftliga problemen som drabbar cavalier king charles spaniel är hjärtproblem och den neurologiska sjukdomen syringomyelia. Likt många raser kan den även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Det är därför viktigt att testa hundarnas ögon, höfter, hjärna och hjärta innan avel.

Motion

En cavalier anpassar sig efter mängden motion du kan ge den, men behöver regelbunden motion för att inte gå upp i vikt. Ungefär en timme om dagen räcker, men den tycker också om att leka och träna.

Näringstillförsel

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten till små hundraser är designad med rätt mängd näring och med lite mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Cavalier king charles spaniel bör få grundlig pälsvård en gång i veckan. Man bör klippa klorna och trimma håret mellan tassarna en gång i månaden. Rasen fäller, men regelbunden pälsvård bör hålla de flesta håren borta från dina möbler. De långa öronen måste få särskild uppmärksamhet eftersom luftcirkulationen är mycket liten, och bristfällig skötsel kan orsaka öroninfektioner.