Chinese crested dog

Chinese crested dog

Det finns två varianter av chinese crested dog: den hårlösa (med hårtofsar på huvud, ben och svans) och powder puff, som har dubbel päls med långt, mjukt hår. Det finns även två kroppstyper: en slank, mer späd version och en tyngre, mer robust typ. Idealhöjden på en vuxen hund är 28–33 cm (hane) respektive 23–30 cm (hona). Chinese crested dog ska inte väga mer än 5,4 kg som fullvuxen. Pälsen finns i många färger och kombinationer.

Chinese crested dog
  • Storlek:Mycket liten
  • Pälsvård:Mer än en gång i veckan
Chinese crested dog
  • Fäller:Lite
  • Allergier:Ja
  • Ljud:Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK Sällskapshundar
Chinese crested dog
  • Andra sällskapsdjur:Hög
  • Lämplighet som vakthund:Medel

Ursprung

Rasens exakta ursprung är inte klart, men man tror att den utvecklades från hårlösa hundar i Afrika som kineserna sedan parade med dvärgraser för att producera en liten, hårlös sällskapshund, som sägs ha ägts av den kungliga Han-dynastin och använts för att vakta skatter. Rasen användes även som vakthund. Kinesiska sjömän tog med sig rasen över hela världen och den större chinese crested dog-rasen hjälpte till att kontrollera fartygets råttbestånd. På 1500-talet hittade utforskare exempel på rasen i Mexiko och andra delar av Central- och Sydamerika.

Personlighet

Chinese crested dog är en gladlynt och vänlig hund som trivs i mänskligt sällskap och ogillar att lämnas ensam alltför länge. Den har en lekfull natur och är som gladast när den får ligga i sin ägares knä.

Hälsa

Chinese crested dog kan drabbas av hudproblem och solbränna. Likt många små raser kan chinese crested dog drabbas av lösa knäleder (patellaluxation) och olika ärftliga ögonsjukdomar, vilket gör att ögontester rekommenderas.

Motion

Chinese crested dog är en liten ras och behöver normalt inte mer än trettio minuters motion varje dag.

Näringstillförsel

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten till små hundraser är designad med rätt mängd näring och med lite mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Powder puffens långa päls ska borstas en eller två gånger i veckan. På den hårlösa varianten ska man borsta tofsarna på svans, fötter och huvud, och smörja in huden om den blir torr. Man måste också skydda huden mot solen så att den inte blir solbränd. Tänk på att genen för hårlöshet förknippas med tandsprickning och det är inte ovanligt att den hårlösa varianten saknar tänder.