Chow chow långhår

Chow chow långhår

Chow chow är en kort och kompakt hund med fyrkantig kroppsbyggnad, slät päls och rullad svans. Insidan av munnen och tungan är blåsvart till färgen. Det finns två pälstyper, korthår och långhår, och ett brett utbud av färger (svart, röd, blå, sandfärgad, gräddvit eller vit). En fullvuxen hane är 48–56 cm i mankhöjd och väger 26–32 kg, medan en fullvuxen hona är 46-51cm i mankhöjd och väger 20-25kg.

Chow chow långhår
  • Storlek:Medel
  • Pälsvård:Varje dag
Chow chow långhår
  • Fäller:Måttligt
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Vanligtvis tyst
  • Grupp SKK Spetsar och raser av urhundstyp
Chow chow långhår
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Hög

Ursprung

Chow chowens ursprung är något av ett mysterium, men den kommer sannolikt från Mongoliet och Manchuriet, där rasens kött en gång i tiden var en delikatess och pälsen användes i klädesplagg, och introducerades sedan i Kina. För hundratals år sedan användes chow chow som vakt i tempel för att avvärja onda andar. Rasen användes även som jakthund av aristokraterna, som vakthund mot inkräktare, som släd- och draghundar samt som gårdvar. Man tror att spetsraserna härstammar från chow chow.

Personlighet

Chow chow är en reserverad, självständig hund som kan vara envis. Den tyder sig till en person och kan nafsa om den känner sig hotad eller om den upplever att någon hotar dess ägare. Chow chow ser kanske ut som en mjuk nallebjörn, men är inte det. Uppfödare har förbättrat hundens temperament de senaste åren och en ilsken chow chow ser som ett resultat på bristande och rätt social träning i tidig ålder. Så länge den introduceras för barn, katter och andra sällskapsdjur i hushållet i ung ålder kan man förebygga problem.

Hälsa

De vanligaste hälsoproblemen för en chow chow är armbågsdysplasi och ögonlocksproblem. Likt många raser kan den också lida av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel.

Motion

En chow chow kräver inte mängder av motion – ungefär en timme om dagen räcker – men tycker om att vara utomhus och är helt nöjd med att roa sig själv i trädgården. Den måste ha en skuggig och sval plats att dra sig tillbaka till när det är varmt och soligt väder. För mycket motion i alltför ung ålder kan leda till problem med skelett och leder senare i livet; man måste därför övervaka motionen noga.

Näringstillförsel

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Pälsen på båda varianterna är tjock och rak. Den korthåriga varianten har en sträv struktur på pälsen, som inte är överdrivet lång, och mjuk underull. Stråna kring halsen och lårens baksidor är tjockare. Pälsen kräver daglig pälsvård. Varianten med längre päls ska borstas två eller tre gånger i veckan.