Curly coated retriever

Curly coated retriever

Curly coated retriever är en stor, stark och elegant ras med en karaktäristiskt leverbrun eller svart och tjock päls som är krullig på bålen och slät på resten av kroppen. En fullvuxen hund är 64–69 cm i mankhöjd och väger 36–45 kg.

Curly coated retriever
  • Storlek:Stor
  • Pälsvård:Mer än en gång i veckan
Curly coated retriever
  • Fäller:Måttligt
  • Allergier: Nej
  • Ljud:Vanligtvis tyst
  • Grupp SKK Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Curly coated retriever
  • Andra sällskapsdjur:Hög
  • Lämplighet som vakthund:Hög

Ursprung

Den exakta historien bakom curly coated retriever är osäker. Många raser är inblandade i dess utveckling som jakthund, bland annat olika retrievrar samt brittisk och irländsk vattenspaniel. Även pudel ingick för att förbättra pälsens krullighet. Rasen visades först 1860 och utmärkte sig som jakthund, men dess popularitet som sällskapsdjur och arbetshund dalade i och med ankomsten av labrador retriever.

Personlighet

Curly coated retriever är en stabil, självsäker och modig hund som är självständig och kan framstå som reserverad inför dem som den inte känner väl. Den är dock tillgiven sin familj och är en lugn och lojal sällskapshund. Det är en hund som gärna är utomhus och älskar att utforska sina omgivningar och att apportera – i eller utanför vattnet.

Hälsa

Likt många raser kan curly coated retriever även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Curly coated retriever är en aktiv hund som behöver minst två timmars motion varje dag. Den älskar att apportera, både på land och i vatten, och dess vattenavstötande päls tjänar den väl. Curly coated retriever njuter av att arbeta så ta med en leksak för apportlekar och gör promenaden mer spännande.

Näringstillförsel

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Curly coated retriever riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Man kammar den tjocka, lockiga pälsen när hunden fäller för att avlägsna döda hår; annars bör du undvika borstning och kamning för att inte pälsen ska bli krusig. Fukta den i stället och massera med dina fingrar. En lätt trimning varje månad rekommenderas; fråga uppfödaren eller rasklubben för mer information om vad som krävs.