Dvärgtax, korthårig

Dvärgtax, Korthårig

Detta är en hund med lång rygg, korta ben och mycket låg höjd. Den korthåriga dvärgtaxen är visserligen liten, men fortfarande muskulös och kraftfullt byggd med bred bringa och välutvecklade framben. Den har en kort, tjock, slät päls som finns i en mängd färger (se rasstandarden för mer information). En vuxen korthårig dvärgtax väger 4,5–5 kg och är omkring 12–15 cm i mankhöjd.

Dvärgtax, korthårig
  • Storlek:Mycket liten
  • Pälsvård:En gång i veckan
Dvärgtax, korthårig
  • Fäller:Lite
  • Ljud: Högljudd
  • Grupp SKK Taxar
Dvärgtax, korthårig
  • Andra sällskapsdjur:Låg
  • Lämplighet som vakthund:Medel

Ursprung

Taxen kan spåras direkt tillbaka till 1400-talet i Tyskland, även om liknande hundar förekommer i urtida egyptisk och mexikansk konst. Kvarlevorna efter en liknande hund hittades i resterna av ett skeppsvrak i Italien och daterades till första århundradet v.t. Den tyska rasstandarden fastställdes 1879 och rasklubben etablerades 1888. Rasen kom till Storbritannien med prins Albert och blev populär i Storbritannien och Amerika under 1800-talet. Dvärgtaxen användes i stället för jaktiller för att driva ut kaniner ur sina hål.

Personlighet

Rasen kan vara mycket självständig och kräver en mjuk, konsekvent och tålmodig träning. Social träning i tidig ålder krävs för att vänja dvärgtaxen vid barn, främlingar och andra sällskapsdjur. Det är en ras som fäster sig vid sin familj, och i synnerhet vid en särskild familjemedlem, men kan vara reserverad mot främlingar.

Hälsa

Det vanligaste hälsoproblemet har att göra med dvärgtaxens kroppsform, vilken gör att den ofta drabbas av ryggproblem. Hjärtsjukdom är också relativt vanligt förekommande hos rasen. Likt många raser kan det förekomma ärftliga ögonsjukdomar och avelshundar bör ögontestas.

Motion

Den behöver minst en halvtimmes motion varje dag. Taxens jaktinstinkt kan göra att den springer iväg på jakt efter en doft eller ett villebråd så se till att din hund kommer på inkallning innan du tar av den kopplet. Tänk på att taxen framavlats för att arbeta som grythund och kan gräva under många slags staket. Du bör därför säkerställa att trädgården är säker.

Näringstillförsel

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten till små hundraser är designad med rätt mängd näring och med lite mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen. Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten till små hundraser är designad med rätt mängd näring och med lite mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Den korthåriga dvärgtaxen har en lättskött päls som bara behöver borstas med en borsthandske av gummi en gång i veckan för att avlägsna döda hår.