Dandie dinmont terrier

Dandie dinmont terrier

Den här lilla till medelstora terriern har en lång, låg kropp. En fullvuxen dandie dinmont terrier är cirka 20–28 cm i mankhöjd och väger 8–11 kg. Den har stora, uttrycksfulla ögon och en karaktäristisk päls, som är silkig och mjuk ovanpå huvudet. Den dubbla pälsen består av mjuk underull och strävare täckhår och finns i peppar eller senapsfärgad.

Dandie dinmont terrier
  • Storlek:Liten
  • Pälsvård:Mer än en gång i veckan
Dandie dinmont terrier
  • Fäller:Nej
  • Allergier:Ja
  • Ljud:Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK Terrier
Dandie dinmont terrier
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Medel

Ursprung

Den här skotska arbetsterriern utvecklades under 1600-talet för att jaga grävling, utter och annat vilt. Den var så framgångsrik att hitta en måltid att tjuvskyttar prisade dem; det sägs att alla moderna dandie dinmont terrier kommer från en tjuvskyttes hund, som hittades i en fälla på hertigen av Buccleuchs ägor. Rasen kallas ibland senap- och pepparterrier (efter pälsens färg) och fick sitt nuvarande namn efter en rollfigur i Sir Walter Scotts roman "Guy Mannering" som ägde ett exemplar.

Personlighet

Dandie dinmont terrier har vissa terrieregenskaper: den är bestämd och ihärdig med ett oberoende sinnelag. Den är också känslig, tillgiven och hängiven sin familj, vilket gör den till en utmärkt sällskapshund.

Hälsa

Likt många raser kan dandie dinmont terrier drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och ögontester rekommenderas. Likt många små raser kan de även lida av lösa knäleder (patellaluxation), samtidigt som deras kroppsform gör dem benägna att få ryggproblem.

Motion

Det är en relativt aktiv liten hund som behöver minst en timmes motion varje dag, gärna mer, men anpassar sig om promenaderna ibland är något kortare.

Näringstillförsel

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten till små hundraser är designad med rätt mängd näring och med lite mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Pälsen är omkring 5 cm lång och måste borstas minst två gånger i veckan. Dessutom ska den handtrimmas två gånger om året.