Finsk spets

Finsk spets

Den här medelstora hunden har ett typiskt spetsutseende (upprättstående öron, tjock päls och en yvig, rullad svans). En vuxen hund är 43–50 cm (hane) respektive 39–45 cm (hona) i mankhöjd och väger 14–16 kg. Pälsen är gyllenröd eller rödbrun med ljusare områden och en ljusare underull (se rasstandarden för mer information)

Finsk spets
  • Storlek:Medel
  • Pälsvård:Mer än en gång i veckan
Finsk spets
  • Fäller:Måttligt
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Högljudd
  • Grupp SKK Spetsar och raser av urhundstyp
Finsk spets
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Hög

Ursprung

Finsk spets har varit en jakthund i flera århundraden och används än i dag som det i sitt hemland, där den spårar tjäder och orre och skäller för att tala om för jägaren var fåglarna är. Förr i tiden hjälpte den även till att jaga större villebråd, bland annat älg och björn. Rasens talföra och modiga natur gjorde den även perfekt som vakthund. I dagsläget är finsk spets en mycket populär hund i Finland, men denna nationella ras utrotades nästan under senare halvan av 1800-talet då förbättrad transport innebar att den parades med andra raser. Engagerade uppfödare arbetade senare hårt med att skydda rasens framtid.

Personlighet

Den vänliga, livliga finska spetsen är alltid alert och modig, med en stark vaktinstinkt. Det är en relativt självständig ras, men den är lojal mot sin familj och umgås gärna med barn, vilket gör den till en utmärkt familjehund. Den är naturligt talför och måste tränas för att vara tyst på kommando.

Hälsa

Finsk spets är i allmänhet en frisk hund som inte har några rasspecifika hälsoproblem.

Motion

En vuxen finsk spets behöver ungefär en timmes motion om dagen, men tar gärna mer. Rasen trivs, inte helt oväntat, bra i kallt väder och passar inte för de som bara går ut i fint väder! Hundens vaktinstinkt slår till när den är fri från kopplet och det är därför viktigt att man tränar på inkallning och bara låter den springa lös i trygga, otrafikerade områden.

Näringstillförsel

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Finsk spets har en medellång päls som består av en tjock underull, som är relativt kort, och sträva täckhår. Dessutom har den längre hår (fanor) på svansen och på baksidan av benen, och kortare strån på huvudet och framsidan av benen. Håren kring halsen och skuldror (manen) är mer framträdande hos hanhundar. Man bör borsta pälsen ett par gånger i veckan, men daglig pälsvård kan behövas när hunden fäller.