Griffon bruxellois, korthårig

breed-selector-infopageGriffon bruxellois, korthårig

Griffon bruxellois finns i två varianter: strävhårig och korthårig. Det mest karaktäristiska hos en griffon bruxellois är dess mopslika utseende. Nosen är ganska kort och uppåtvänd. Stora, framskjutande ögon är en annan mopsegenskap, precis som den framskjutande underkäken. Allt detta har lett till att vissa liknar griffon bruxellois ansikte vid en apa. Hunden finns i röd, svart eller svart och mellanbrun. En fullvuxen griffon bruxellois är 18–20 cm i mankhöjd och väger 2–5 kg.

Griffon bruxellois, korthårig
  • Storlek:Mycket liten
  • Pälsvård:Mer än en gång i veckan
Griffon bruxellois, korthårig
  • Fäller:Lite
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Inte alltför högljudd
  • Lämplighet som vakthund:Medel
Griffon bruxellois, korthårig
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Medel

Ursprung

Griffon bruxellois är en belgisk ras som skapades på 1800-talet genom att korsa affenpinscher, mops och beltiska stallhundar. Förare av tvåhjuliga droskor behövde en liten, intelligent hund för att vakta deras bilar och jaga skadedjur i stallet. Gatuhundarnas tålighet och affenpinscherns smarthet visade sig vara en praktisk kombination för droskförarna. Senare användes även engelsk dvärgspaniel för att skapa ett nästan människoliknande utseende på griffon bruxellois och eventuellt blandade man även in yorkshireterrier.

Personlighet

Griffon bruxellois är inte en lämplig sällskapshund för mindre barn då deras ibland hårdhänta lek kan missuppfattas och göra hunden rädd och förutsägbar kring barn. En griffon bruxellois kan vara envis, men lär sig snabbt och har tränats att göra bra ifrån sig i olika hundsporter. Den vill nära sin ägare och kan vara destruktiv om den lämnas ensam under längre stunder.

Hälsa

Rasen har inte många specifika hälsoproblem, men kan likt andra raser med relativt platt ansikte vara benägen att drabbas av andningssvårigheter och ögonproblem. Likt många små raser kan den drabbas av lösa knäleder (patellaluxation) och ärftliga ryggproblem och avelshundar bör därför testas för detta.

Motion

Aktiv och med inslag av terrier i sig gillar en griffon bruxellois att springa, men anpassar sig glatt till ett liv i en lägenhet. En vuxen griffon bruxellois behöver omkring en halvtimmes motion varje dag

Näringstillförsel

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten till små hundraser är designad med rätt mängd näring och med lite mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Den sträva pälsen är något längre vid kinder, haka, nos och ögon. Pälsen kräver inte alltför omfattande pälsvård. Strävhårig päls bör plockas tre gånger om året, bortsett från ansiktshåret som ska trimmas med sax och kammas regelbundet för att avlägsna eventuella matrester. Korthårig griffon bruxellois fäller en hel del och man bör använda en borsthandske relativt ofta för att avlägsna döda hår. Båda varianterna kan behöva rengöras i hudvecken då och då.