Spinone

Spinone

Spinone är muskulös, stabil och robust med en fyrkantig kroppsbyggnad. En fullvuxen hane är 60–70 cm i mankhöjd och väger 34–39 kg, medan honorna är 58–65 cm i mankhöjd och väger 29–34 kg. Den medellånga, sträva pälsen finns i olika kombinationer av vit, orange och brun eller skimmel.

Spinone
  • Storlek:Stor
  • Pälsvård:Mer än en gång i veckan
Spinone
  • Fäller:Måttligt
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK Stående fågelhundar
Spinone
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Medel

Ursprung

Rasens exakta ursprung är okänt, men renässansmålningar avbildar italienska strävhåriga fågelhundar som påminner om dagens ras. Spinano kallas ibland italiensk griffon och har länge använts som en mångsidig jakthund i sitt hemland. Det är en populär jakt- och apporthund som är lika entusiastisk i vatten och sumpmark som den är på land.

Personlighet

Spinone är en snäll, tålmodig och social hund. En rolig sällskapshund som älskar mänskligt sällskap och att leka med dig i trädgården eller ligga vid dina fötter efter en lång promenad. Rasen kräver ett aktivt hem och gott om regelbunden motion utomhus,

Hälsa

Spinone är normalt en frisk och stabil ras, men kan likt många stora raser drabbas av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel.

Motion

minst två timmars motion varje dag. Den har en fantastisk uthållighet och njuter av all slags motion – från jakt och apport till att simma eller apportera leksaker (i vatten eller på land).

Näringstillförsel

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Spinone riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Spinone har en tjock, sträv 4–6 cm lång päls, buskiga ögonbryn och mustasch eller skägg, som samlar dregel och mat och därför måste torkas av regelbundet. Pälsen ska borstas ett par gånger i veckan och handplockas vid behov (för att avlägsna döda strån).