Keeshond

Keeshond

Keeshond har ett typiskt spetsutseende: ett rävliknande ansikte, små upprättstående öron, tjock päls och en yvig svans som rullar sig över ryggen. Som fullvuxen är den här medelstora hunden 43–46 cm i mankhöjd och väger 16–18 kg. Pälsen är en kombination av svart och grå, med en mjuk och tjock underull som är gräddfärgad eller blekgrå.

Keeshond
  • Storlek:Medel
  • Pälsvård:Varje dag
Keeshond
  • Fäller:Mycket
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Högljudd
  • Grupp SKK Spetsar och raser av urhundstyp
Keeshond
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Hög

Ursprung

Keeshond är nära besläktad med pomeranian och andra spetsraser från norra Europa och har fått sitt namn efter Kees de Gyselaer, som var ledare för det nederländska patriotpartiet i slutet av 1700-talet. En ras som ägdes av vanliga arbetare och känd som "nederländsk pråmhund", då den levde och arbetade på pråmarna som vakt- och sällskapshund.

Personlighet

Keeshond är alert och en naturlig vakthund som varnar sin familj om allt den anser vara opassande. Det är en vänlig, sällskaplig, glad och tillgiven hund som ofta kallas "den leende holländaren".

Hälsa

Keeshond är normalt en frisk ras. Det finns ett par rasspecifika, ärftliga sjukdomar som påverkar rasen, nämligen epilepsi och en sköldkörtelsjukdom (primär hyperparatyreoidism). Genetiska tester är tillgängliga för båda dessa sjukdomar och bör utföras på alla avelshundar.

Motion

En keeshond behöver omkring en timmes motion varje dag och njuter också av att patrullera hemmet och trädgården i sin självutnämnda roll som vakthund. Se till att hundens skällande inte orsakar problem med grannarna eftersom den gärna varnar dig om allt den hör när den är utomhus!

Näringstillförsel

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Den tjocka, sträva pälsen kräver en hel del pälsvård. Daglig borstning tar hand om eventuella tovor och förhindrar att pälsen blir ohanterbar och ett grovgöra.