Lancashire heeler

Lancashire Heeler

Lancashire heeler är en liten och robust hund. Den är något längre än den är hög och framtassarna pekar en aning utåt. Öronen är relativt stora och upprättstående. Den korta, tjocka pälsen är svart eller leverfärgad och mellanbrun. En vuxen lancashire heeler är 25–30 cm i mankhöjd och väger 3–6 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mycket motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Historien bakom lancashire heeler är lite av ett mysterium. Rasen har varit känd sedan 1600-talet, då den användes som gårdshund och för att driva boskap. Dessutom använde den sina jaktinstinkter för att fånga kaniner och råttor. Man tror att den har uppstått genom korsningar av welsh corgi och manchesterterrier.

Personlighet

Det är en vänlig liten ras som kommer bra överens med människor. Några kan dock vara lite nervösa och intoleranta mot andra hundar och tidig social träning med människor och andra sällskapsdjur är ett måste. Lancashire heeler är en perfekt hund för aktiva familjer med äldre barn, men rekommenderas inte som förstagångshund för hem med bebisar och småbarn.

Hälsa

Lancashire heeler kan utveckla flera ärftliga ögonsjukdomar och ögontester rekommenderas. Likt många små raser kan den dessutom drabbas av lösa knäleder (patellaluxation).

Motion

En lancashire heeler njuter av motion och är perfekt för aktiva människor. Den kan anpassa sig till ett liv i staden eller på landet, men måste få springa fritt och leka på trygga platser. Om hunden har tillgång till en trädgård måste trädgården vara rymningssäker eftersom hunden kan ta sig genom små hål eller över låga staket. En vuxen hund ska ha omkring en timmes motion varje dag.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Pälsen är kort och slät och därför relativt lättskött. En borsthandske av gummi och en kamning då och då är allt som krävs för att ta hand om pälsen.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.