Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer är en liten, robust och muskulös hund med ett vaket utseende. Dess ögonbryn, mustasch och benhår ger den ett väldigt karaktäristiskt utseende. Den finns i färgerna salt och peppar, svart och silver, svart eller vit. Vit är dock sällsynt. En fullvuxen hane är 36 cm i mankhöjd och väger 8 kg, medan honorna är 33 cm i mankhöjd och väger 7 kg.

Dvärgschnauzer
  • Storlek:Liten
  • Pälsvård:Mer än en gång i veckan
Dvärgschnauzer
  • Fäller:Nej
  • Allergier:Ja
  • Ljud:Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Dvärgschnauzer
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Medel

Ursprung

Dvärgschnauzer kommer från en medelstor strävhårig hund av pinschertyp som levde på 1400-talet i tyska Bayern och som användes för att fånga råttor och utföra andra allmänna uppgifter på gården. Det är från denna hund som alla tre storlekar av schnauzer härstammar. Dvärgschnauzer är ett resultat av att man korsade standardschnauzern med affenpinscher och andra små raser.

Personlighet

Dvärgschnauzer är en livlig och aktiv liten hund och en rolig, givande sällskapshund. Den kan dock vara envis och viljestark och behöver konsekvent uppfostran och social träning. Det är en naturlig vakthund och kan därför vara ganska högljudd och varnar sin familj om besökare.

Hälsa

Dvärgschnauzer är normalt en frisk ras, men kan drabbas av rasspecifika problem, bland annat förhöjda blodfettsnivåer, pankreatit (bukspottkörtelinflammation ), diabetes och urinsten.

Motion

En dvärgschnauzer behöver en timmes motion varje dag, men tar gärna mer – det är en flexibel hund som anpassar sig efter familjens rutiner.

Näringstillförsel

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten till små hundraser är designad med rätt mängd näring och med lite mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Dvärgschnauzern har en tjock och sträv päls med kraftig underull som ska borstas ordentligt minst två gånger i veckan. En utställningshund ska handplockas, medan en sällskapshund ofta klipps för att göra det enklare för ägaren.