Newfoundlandshund

Newfoundlandshund

En newfoundlandshund kan bäst beskrivas som en vänlig jätte. Den är stor och tung vad gäller både kropp och päls. Som valp ser newfoundlandshunden ut som en kramgod teddybjörn, men det dröjer inte länge innan den vuxit ifrån detta. Den kan vara svart, brun eller vit och svart. En fullvuxen hane är 71 cm i mankhöjd och väger 64–69 kg, medan honorna är 66 cm i mankhöjd och väger 50–54,5 kg.

Newfoundlandshund
  • Storlek:Mycket stor
  • Pälsvård:Varje dag
Newfoundlandshund
  • Fäller:Måttligt
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Vanligtvis tyst
  • Grupp SKK Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Newfoundlandshund
  • Andra sällskapsdjur:Hög
  • Lämplighet som vakthund:Låg

Ursprung

Det är nästan säkert att newfoundlandshunden (eller "nuffen") inte ursprungligen bodde på Newfoundland. Ön befolkades dock av infödda och deras vargliknande hundar under 1400-talet. Dessa hundar användes för att jaga, apportera och bära villebråd. När europeiska nybyggare började ockupera ön behöll man bara de mest användbara och lydiga hundarna. De överlevande hundarna parade sig med andra hundar som kom till ön med köpmen, och resulterande valpar fick lov att överleva på egen hand. Under årens lopp började en hund som påminner om dagens newfoundlandshund att framträda. I början av 1700-talet hade ryktet om dessa fantastiska hundar som kunde dra tunga laster och hjälpa fiskare spridit sig till Europa och aveln tog fart.

Personlighet

Newfoundland är lugn, lätthanterlig och en utmärkt familjehund som kommer väl överens med både människor och andra djur. Den har en naturlig instinkt att rädda liv, vilket kan vara ett problem när den hela tiden försöker dra upp dig ur vattnet! Det är en utåtriktad hund som är full av energi och sägs vara en av de vänligaste raserna.

Hälsa

Likt många raser kan newfoundlandshunden drabbas av höft- och armbågsdysplasi (en åkomma som kan vara smärtsam och leda till rörlighetsproblem). Den kan även drabbas av stenbildning i urinblåsan och hjärtproblem.

Motion

En newfoundlandsvalp ska motioneras med försiktighet för att undvika skador på skelett och växande leder. Rasen älskar vatten och att simma är en av dess favoritsysselsättningar. En vuxen newfoundlandshund behöver minst en timmes motion om dagen och gärna mer än så.

Näringstillförsel

Förutom en stor aptit har stora hundraser även ett behov av en annan balans av mineraler och vitaminer för deras leder och brosk. Newfoundlandshund riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den dubbla pälsen är tät, oljig och vattentålig och kräver en hel del pälsvård. Newfoundland ska borstas dagligen, med särskilt fokus på de längre håren på benen där det kan bildas tovor.