Faraohund

Faraohund

Den här medelstora hunden med kort päls och upprättstående öron har ett mycket elegant och atletiskt utseende. Faraohund har en mellanbrun eller djupbrun färg, ibland med vita tecken. En fullvuxen hane är 56–63 cm i mankhöjd och väger 23–25 kg, medan en fullvuxen hona är 53-61cm i mankhöjd och väger 20-23kg.

Faraohund
  • Storlek:Medel
  • Pälsvård:Mindre än en gång i veckan
Faraohund
  • Fäller:Lite
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Högljudd
  • Grupp SKK Spetsar och raser av urhundstyp
Faraohund
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Medel

Ursprung

Kvarlevor av hundar som påminner om faraohunden i utseende har hittats i Nildalen och kommer från 4000 f.v.t. Man tror att fenicierna, innan egypternas tid, handlade med vinthundar och lämnade dem på isolerade öar, där hundarna kunde parade sig fritt under hundratals år. Runt 1000 f.v.t. koloniserades Malta av fenicierna och deras vinthundar. Dessa hundar uppskattades för sin förmåga att jaga kanin och blev kända som "kaninhundar", vilket är den ras vi i dagsläget kallar för faraohund.

Personlighet

En faraohund är en måttligt oberoende hund som är lojal mot sin familj. Den har ett medfödd önskan att jaga och uthållighet att fortsätta hålla igång med eller utan dig. Om den inte har fått social träning redan som valp ser faraohunden katter och andra små djur som villebråd. En faraohund kan vara ganska högljudd och är en mycket social ras som njuter av andra hundars och människors sällskap.

Hälsa

Det vanligaste hälsoproblemet för en faraohund är lösa knäleder (patellaluxation).

Motion

Den kräver mycket motion, minst ett par timmar om dagen och när den får upp ett spår fortsätter den bara att springa. Faraohund kan hoppa relativt högt och det krävs att man har en lämpligt inhägnad trädgård för att den inte ska rymma. Den kan också behöva ett hundtäcke när det är kallt ute.

Näringstillförsel

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Faraohunden har en lättskött päls och man behöver bara en borsthandske av gummi för att ta bort lösa och döda strån.