Portugisisk vattenhund

Portugisisk vattenhund

En rektangulär, medelstor och muskulös hund som finns i två varianter: en med relativt lång, vågig päls och en med kortare, sträv och lockig päls. Utställningshundar ska trimmas (på nosen, bakdelen och en del av svansen). Pälsen kan vara svart, vit, brun, svart och vit eller brun och vit. En fullvuxen hane är 50–57 cm i mankhöjd och väger 19–25 kg, medan honorna är 43–52 cm i mankhöjd och väger 16–22 kg.

Portugisisk vattenhund
  • Storlek:Medel
  • Pälsvård:Varje dag
Portugisisk vattenhund
  • Fäller:Nej
  • Allergier:Ja
  • Ljud:Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Portugisisk vattenhund
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Medel

Ursprung

Första gången en hund med svart, raggig päls som liknar portugisisk vattenhund omnämns på 1100-talet. Den avlades för att hämta nät åt fiskare och hjälpa till med annat arbete i vattnet, bland annat att ta med ett nät till en annan båt. Dessutom vaktade den fiskebåten vid behov. Portugisisk vattenhund minskade i antal under 1960-talet, då fiskemetoderna förändrades och rasen inte längre behövdes, och listades som den mest sällsynta rashunden. Intresset för portugisisk vattenhund som utställnings- och familjehund har dock ersatt rasens traditionella roll som vattenhund.

Personlighet

Portugisisk vattenhund är en lugn och aktiv hund som är modig och snabblärd. Den är lojal och alert och en bra vakthund hemma, och även om den kan vara lite envis om den inte motiveras på rätt sätt så är den normalt lydig mot sin familj.

Hälsa

Likt många raser kan portugisisk vattenhund även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel. Dessutom bör den DNA-testas för en sällsynt, men allvarlig ärftlig hjärtsjukdom.

Motion

Portugisisk vattenhund behöver minst en timmes motion varje dag, helst mycket mer. Inte helt överraskande älskar den vatten – inte bara att plaska runt i dammar, utan att dyka! Ha din hund i koppel i områden, där vattnet kan vara osäkert (på frysta sjöar osv.).

Näringstillförsel

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Som beskrivet finns portugisisk vattenhund med två olika pälstyper. Både behöver regelbunden pälsvård och, om hunden ska ställas ut, regelbunden trimning. Många sällskapshundar klipps i en snygg "valpliknande" frisyr. Uppfödaren kan informera dig i detalj om pälsvården när du köper valpen, eller också kan du anlita en professionell hundfrisör, men bör då överväga den extra kostnaden som detta innebär.