Sealyhamterrier

Sealyhamterrier

Sealyhamterrier är en liten terrier med rektangulär kroppsbyggnad och en lång, sträv päls som finns i vitt eller vitt med olika färger (se rasstandarden för mer information). En fullvuxen sealyhamterrier är upp till 31 cm i mankhöjd och väger 8–9 kg.

Sealyhamterrier
  • Storlek:Liten
  • Pälsvård:Varje dag
Sealyhamterrier
  • Fäller:Nej
  • Allergier:Ja
  • Ljud:Högljudd
  • Grupp SKK Terrier
Sealyhamterrier
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Hög

Ursprung

Sealyhamterrier är en relativt ny ras som dök upp under mitten av 1800-talet, då kapten John Owen Tucker-Edwardes från Sealyham Mansion i Pembrokeshire i sydvästra Wales beslutade sig för att skapa den perfekta terriern när han gick i pension 1848 och kunde lägga mer tid på att sitt jaktintresse. Man tror att han använde corgi, west highland white terrier, strävhårig foxterrier, bullterrier, dandie dinmont terrier och cheshireterrier. Sealyhamterrier användes tillsammans med otterhound för att jaga utter, räv och grävling.

Personlighet

Den har många typiska terrieregenskaper: alltid på alerten, orädd och vänlig mot människor. Den är alltid på alerten och skäller om något ovanligt fångar dess uppmärksamhet, och visar sitt missnöje om en annan hund börjar bråka med den. Tidig social träning mot katter och andra hundar är ett måste. En sealyhamterrier är full av personlighet och är en rolig, lekfull sällskapshund.

Hälsa

Sealyhamterrier är normalt en frisk och stabil ras, men kan likt många raser drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och därför rekommenderas även ögontester.

Motion

Sealyhamterrier behöver minst en timmes motion varje dag, men klarar av mer om det erbjuds. Den är en riktig lermagnet i vått väder och måste vänjas vid att torkas av redan i tidig ålder så att den ser det som en behaglig, givande upplevelse.

Näringstillförsel

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten till små hundraser är designad med rätt mängd näring och med lite mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Rasen fäller inte och daglig pälsvård håller pälsen fri från tovor. Annars utvecklas tovor, då de långa, hårda täckhåren trasslar ihop sig med den tjocka underullen. Pälsen trimmas professionellt innan utställning – en arbetsintensiv process som kräver skicklighet och övning för att göra rätt! Uppfödaren kan ge dig mer information om detta. Många sällskapshundar får en enhetlig klippning över hela kroppen.