shar pei

shar pei

Man känner enkelt igen en shar pei på de lösa hudvecken och dess bistra uppsyn. Den är fyrkantigt byggd och har ett kraftfullt utseende med bra skelett. Pälsen är kort, sträv och hård att vidröra. Shar pei finns i många olika färger – se rasstandarden för mer information. En fullvuxen shar pei är 46–51 cm i mankhöjd och väger 18 kg.

shar pei
  • Storlek:Medel
  • Pälsvård:En gång i veckan
shar pei
  • Fäller:Lite
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Vanligtvis tyst
  • Grupp SKK Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
shar pei
  • Andra sällskapsdjur:Låg
  • Lämplighet som vakthund:Hög

Ursprung

Shar pei är en hundratals år gammal ras och är en korsning mellan mastiff och nordiska raser. Den blå tungan är en egenskap som den delar med chow chow, är också en ursprungsras. Shar pei sågs ursprungligen som en delikatess i Kina och när den förbjöds som sällskapshund på fastlandet dog nästan rasen ut. Som tur var lyckades Matgo Law, en engagerad uppfödare, väcka intresse i västvärlden och rasen räddades. När shar pei först kom till västvärlden på 1970-talet klassificerades den som världens mest sällsynta ras.

Personlighet

En socialt tränad shar pei är hängiven sin familj. Den är lojal, lekfull och aktiv, men kan också vara envis och hävda sitt revir om den inte tränas på rätt sätt när den är ung. Shar pei är naturligt misstänksam mot främlingar. Rasen går bra ihop med katter om den har introducerats för dem som valp, men kan ha svårt att umgås med andra hundar. En shar pei tycker ofta illa om kyla.

Hälsa

De vanligaste hälsoproblemen för en shar pei är hudinfektioner i de rikliga hudvecken och olika ögonsjukdomar. Rasen kan även drabbas av en särskild sjukdom som orsakar feber och svullna leder (shar pei-feber).

Motion

Shar pei är en aktiv ras, men tar så mycket eller litet motion som erbjuds så länge den har möjlighet att springa och leka fritt. Som vägledning ska den ha en timmes motion varje dag, men tar gladeligen emot mer. Om din hund bråkar med andra hundar ska du se till att ha den kopplad för att säkerställa att den inte kan ställa till några problem.

Näringstillförsel

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Några linjer har väldigt tättsittande svansar och dessa måste kontrolleras och rengöras för att förhindra infektion. Dessutom ska man inspektera ögonen dagligen. Pälsen behöver bara borstas med en mjuk borste.