Perro de agua español

Perro de agua español

Perro de agua español är en medelstor, robust och muskulös hund med en lockig, ullig päls som bildar snören när den blir lång. En fullvuxen hane är 44–50 cm i mankhöjd och väger 18–22 kg, medan honorna är 40–46 cm i mankhöjd och väger 14–18 kg. Pälsen kan vara helsvart, vit eller brun, eller svart och vit eller brun och vit.

Perro de agua español
  • Storlek:Medel
  • Pälsvård:En gång i veckan
Perro de agua español
  • Fäller:Nej
  • Allergier:Ja
  • Ljud:Högljudd
  • Grupp SKK Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Perro de agua español
  • Andra sällskapsdjur:Medel
  • Lämplighet som vakthund:Hög

Ursprung

Vattenhundar med ullig päls som perro de agua español har funnits i Europa under tusentals år, och har utvecklats till barbet (Frankrike), lagotto romagnolo (Italien) och portugisisk vattenhund. Rasen kan ha kommit till Iberien tillsammans med morerna, romarna eller resande köpmän och användes för att valla får och getter i svårtillgängliga områden. Den användes också vid kusten, för att hämta fiskenät och annat som fallit överbord. Perro de agua español utför i dag alla dessa uppgifter, i tillägg till att apportera sjöfåglar vid jakt och arbeta som spårhundar för polisen.

Personlighet

Det är en lojal, sällskaplig och glad hund med ett jämnt humör. Den älskar hela sin familj, men tenderar att utveckla ett extra nära band till en av familjemedlemmarna. En perro de agua español har naturliga vaktinstinkter och skäller för att varna när den anser att det är nödvändigt.

Hälsa

Likt många raser kan perro de agua español även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Den behöver åtminstone en timmes motion per dag. Det är en mångsidig hund som kan valla, apportera och simma och njuter av andra hundaktiviteter. Man måste vara försiktig i närheten av vatten eftersom en perro de agua español hoppar i så fort den får chansen. Om du är osäker är det bäst att använda koppel.

Näringstillförsel

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Perro de agua español har ett naturligt utseende, med päls som bildar snören när den blir längre. Man måste dela snörena med fingrarna så att de inte tovar sig och bildar klumpar. Pälsen varken borstas eller kammas. De spanska bönderna brukade klippa sina hundar varje vår, vid samma tid som de klippte sina får. Det är denna tradition som ligger till grund för klippningen av hela pälsen när den blivit för lång.