Hundbeteende - förstå din hund | Purina

Förstå din hund

Förstå din hund

Peter Neville är en specialist på hundbeteenden. Se hans svar på vanliga frågor gällande husdjur och deras beteenden och hur du ska förstå dem bättre.

Peter Neville är en specialist på hundbeteenden. Se hans svar på vanliga frågor gällande husdjur och deras beteenden och hur du ska förstå dem bättre.

TRÄNA DIN HUND

När valparna är väldigt små är de faktiskt oförmögna att uträtta sina behov utan att mamman slickar dem. Denna rutin försäkrar valpen om att mamman är närvarande och håller den ren och torr. Din valp kanske inte har hunnit anpassa sig till sin nya "lya" ännu? Träna valpen så den förstår att hela huset är en "lya" och att toalettbestyren därför ska skötas utanför huset. Gå ut med honom regelbundet (en till två timmars mellanrum i början, även under natten) och alltid direkt efter måltid, lek eller när den har vaknat. Var noga med att berömma valpen när den har lyckats uträttat sina behov. Lek gärna en stund tillsammans sedan innan ni går in i huset igen. Detta får valpen att anknyta rastning till något roligt och gör det lättare för dig att strukturera.
Det tar en stund innan valpen lärt sig att den ska hålla sig hela natten, så räkna med att hjälpa den under några veckor genom att gå upp och rasta den med två till tre timmars mellanrum. Utöka sedan till tre till fyra timmar mellan rastningarna. Ta bort tidningspapperna och liknande från golvet då detta bara uppmuntrar honom till att fortsätta att uträtta sina behov inomhus. Det är bättre och i slutändan smidigare för alla att ni snabbt lär valpen att den alltid ska uträtta sina behov utomhus.
Uppfostring gynnar alla hundar, oavsett ålder och ras och man kan faktiskt lära gamla hundar att sitta. Det är till och med en rolig upplevelse för alla inblandade. Ett belönat beteende upprepas oftast så om du belönar och berömmer hunden när hon lyder är chansen stor att hunden kommer att lyda även nästa gång. Belöningar behöver inte alltid vara i form av mat utan kan med fördel bytas ut med en lekstund eller extra beröm och kelande från dig. Testa och se vad som fungerar bäst på din hund.
Upplärning ska vara en belöningsbaserad och positiv process. Hundar lär sig bäst genom belöning, inte genom utskällning! Den grundläggande upplärningsprincipen är enkel: ett belönat beteende upprepas ofta. Använd er av hundens favoritbelöningar när du vill lära honom något nytt. När han har klarat en uppgift kan ni erbjuda mer vardagliga belöningar då och då för att behålla hundens intresse. Behåll hundens intresse genom att ha regelbundna, korta upplärningssessioner utspridda under dagen. Jag rekommenderar att ni deltar i lokala träningskurser för valpar (fråga din veterinär). På kursen får du tips och råd om hur du kan hantera och agera med din hund på bästa sätt. Det är också en möjlighet till att få umgås med likasinnade.
De flesta vildhundar och vargar uppfostrar sina valpar i diverse lyor och hålor för att hålla dem utom fara tills de är mer rörliga. Denna instinkt påverkar även dagens hundar som ofta finner trygghet i trånga, mörka hålliknande utrymmen. Du bör därför frångå vad som är mest bekvämt för dig och istället placera hundens sovplats på ett ställe han själv skulle välja, t.ex under ett bord eller i en lugn, trygg hörna. Ordna en inomhusbur eller hundgaller med mjukt liggunderlag om utrymme finns. Täck gärna över buren med en filt för att mörklägga. På sätt får hunden en trygg plats där han kan slappna av och sova ut.
Man kan inte begära att en hund helt ska sluta tugga på saker. Det är nästan som att be den sluta vifta på svansen. Tuggandet är rent instinktivt, särskilt när det gäller unghundar. Precis som spädbarn utforskar valpar sin omgivning oralt genom att stoppa okända föremål i munnen. Tuggandet kan också bero på tandsprickning, när mjölktänderna byts ut mot vuxentänder. Detta kan starta tidigt, vid cirka tre månaders ålder, och pågå tills hunden är cirka sju månader gammal. Det kan även vara avstressande för hunden att tugga på en tuggleksak eller tuggben om den är orolig. Detta kan t.ex. inträffa om hunden lämnats ensam under en kort tid. Se till att hunden har tillgång till egna lämpliga tuggleksaker, exempelvis leksaker av rep eller tuggben i nylon, tuggben av råhud och säkra ben (under övervakning) för att minimera risken för att han tuggar sönder dina skor eller möbler. Om du tar honom på bar gärning ber du hunden snällt att släppa föremålet och erbjuder en tuggleksak istället.
Även om tuggningsfasen avtar efter hundens första år försvinner tuggandet aldrig riktigt. Hundars tuggbehov fortsätter även i högre åldrar för avkoppling, nöje och tandhygien. Bli inte arg på hunden om den tuggar på något som den inte får. Ta försiktigt bort föremålet från hunden och ge den en tuggleksak istället. Många konflikter kan lösas genom att tidigt lära hunden att släppa och återlämna föremål till dig på begäran i utbyte mot beröm och tuggleksaker. Jag rekommenderar att ni deltar i lokala träningskurser för valpar (fråga din veterinär).

HUNDSKÖTSEL

Hundskötsel innebär mer än att bara borsta ur tovor från en päls. Det hjälper dig att bygga upp en stark och hållbar relation med din hund. Se till att valpen vänjer sig vid beröring från första stund genom att klappa den mycket. Du kan även ge honom en godisbit när han har slappnat av. Börja med att borsta valpen lätt med bara dina händer i cirka 30 sekunder. Utöka sedan med att borsta den längre med händerna och övergå sedan till en mjuk borste. Din valp kommer att gilla detta och när den verkar lugn kan du börja borsta känsligare ställen, som t.ex magen. Genom att borsta igenom hela pälsen en gång om dagen (även på korthåriga hundar) märker du snabbt om pälsen eller skinnet har förändrats och kan på så sätt behandla potentiella åkommor vid ett tidigt skede. Rådfråga veterinär eller en lokal hundskötare för att få experthjälp.
Genom att vara mer påhittig med maten blir du mer delaktig i kostfördelningen och kan ge din hund mer variation. Du kan t.ex. använda mat i form av belöningar under träning. Det finns leksaker som fördelar ut torrfoder när hunden stöter emot, rullar eller lyfter dem. Det finns även utmanande leksaker där hunden kommer åt maten genom att lösa ett problem. När torrfodret i leksaken börjar ta slut behöver hunden lämna den till dig för påfyllning. I och med detta fungerar leksaken inte bara som ett redskap för att stimulera hundens sinne, kropp och medfödda behov utan hjälper även till att befästa din roll som "matförsörjande förälder".
Hundar vill egentligen inte sova själva utan tycker om att få sova med resten av familjen. Känns det okej att ha hunden i soffan så kan ni ha det - se bara till att lära honom att hoppa ner när du säger till. Ett annat alternativ, om du inte har något emot att ha hunden i sovrummet, är att ställa en bekväm hundsäng i närheten av soffan eller sängen så att hunden får vara nära dig. Tänk dock på att när hunden väl har vant sig att sova i sovrummet så är det svårt att få den att vilja sova någon annanstans.
Många hundraser var ursprungligen avlade för att utföra fysiskt arbete som att jaga, söka, valla och skydda boskap, dra slädar och vagnar samt att vakta egendom. Många hundar uppskattar därför uppgifter som påminner om dessa fysiska och mentala utmaningar. Eftersom labradorer är apportörer till sin natur är apport ett bra tips samt lekar där han får spåra, som t.ex. kurragömma. De flesta labbar tycker om att bada så all form av vattenlek är att rekommendera. Tänk dock på att inte låta en äldre hund bada i för kallt vatten. Var lite mer påhittig med maten för att ge din hund mer variation. Du kan t.ex använda leksaker som fördelar ut torrfoder när hunden stöter emot, rullar eller lyfter dem, eller en rolig utmaning där han bara kommer åt maten genom att lösa ett problem. När torrfodret i leksaken börjar ta slut behöver hunden lämna den till dig för påfyllning.

SOCIALISERA DIN HUND

Vissa hundar är mer reserverade när det kommer till att möta okända människor. Raser som avlats fram för att vakta boskap, människor och egendomar kan t.ex. vara mer reserverade än de som avlats till att vara sällskapdjur, exempelvis småhundar. Alla valpar, oberoende av ras eller typ, kan tränas till att känna sig bekväma och bli vänskapliga med människor genom att vara med dem. Ta hjälp av hundvana vänner med fickorna fulla av godbitar! Rådgör med en lokal motiveringsinstruktör för hundar. Rådfråga veterinären eller gå på en träningskurs med valpen eller unghunden för att lära dig hur du kan stärka självförtroendet och bygga upp hundens tillit.
Rasen kan inverka på hur vänligt inställd din hund är mot andra djur. Jakthundar är t.ex. oftast väldigt sociala och tycker om både hundar och katter. Vissa hundar kommer bättre överens med katter än andra. Vinthundar, exempelvis en greyhound, behöver ofta mer tid på sig att anpassa sig till katter. Ha tålamod och låt djuren få lära känna varandra under organiserade former. Börja med korta, övervakade möten utspridda under dagen. Håll hunden kopplad för säkerhets skull och säg åt den att sluta om den spänner blicken i katten. När hunden riktar sin uppmärksamhet mot dig istället för katten kan du belöna den. Detta bygger gradvis upp hundens toleransnivå och gör det lättare för katten och hunden att bli vänner. Ta hjälp av en trappa eller barngrind i början för att göra det enkelt för katten att smita undan när du inte har uppsikt över hunden. Se till att katten har tillgång till mat, leksaker, vatten, klösbräda och kattlåda i sin frizon.
Dagens hundar är oftast betydligt mindre aktiva hemma hos er än vad deras förfäder var vana vid. Så om den är uttråkad eller full av energi, hittar den snart på egna hyss och då kan det uppstå problem med olydnad. Det är därför väldigt viktigt att se till att hunden får gott om fysisk träning och mentala utmaningar. Håll honom sysselsatt under dagarna genom att leka tillsammans, ha kortare träningsstunder (ca fem minuter) och se till att han har gott om leksaker och säkra tuggleksaker när du inte har tid att ge honom uppmärksamhet. Det är viktigt att variera all form av träning, även promenaderna. Om ni alltid går till samma park vid ungefär samma tid varje dag så kommer till slut både du och hunden att tröttna. Utforska istället nya platser tillsammans – din hund kommer att älska att få se, höra och lukta på nya saker. Delta i lokala valp- och unghundskurser för att lära dig grunderna.