Tips när du ska välja valp | Purina

Välj en valp som passar dig

Välj en valp som passar dig

Alla valpar är speciella men det finns sätt att bedöma vilken valptyp som passar dig bäst.

Alla valpar är speciella men det finns sätt att bedöma vilken valptyp som passar dig bäst.

Vilken ras fungerar bäst för dig och din omgivning? Ska du adoptera en hemlös valp eller kontakta en registrerad uppfödare? Välj lämpligt avsnitt nedan för läsa mer om detta.

Välj en valp som passar dig

Saker att fundera på

Ni har diskuterat detta och beslutat er för att skaffa hund.

Nu är det dags att välja er nya familjemedlem men var ska ni börja?

Det kan vara enormt givande att adoptera en hemlös hund från en ansedd organisation.

Möjligheten att få ge ett kärleksfullt hem till en hund som blivit illa behandlad och se den bli starkare och få mer livsglädje är en berikande upplevelse för alla inblandade.

Dessvärre är efterfrågan på valpar hos dessa organisationer enormt hög och ni kan behöva välja en äldre hund. Om ni väljer detta alternativ, måste ni rådfråga personalen så att hunden ni väljer är lämplig för er familj.

Ett enkelt alternativ är att gå via en registrerad uppfödare men se till att endast välja ansedda uppfödare som är medlemmar i godkända kennelklubbar.

Beslutet att välja en hane eller tik bör tas gemensamt av hela familjen.

Vissa hundägare anser att hanar är självständigare än honor och det finns även belägg för att hanar kan vara svårare att träna (framförallt när det gäller vakthundar).

Tikar kan vara mer kärleksfulla, även om vissa anser att de är mer reserverade än hanar.

Okastrerade hundar av bägge kön kan vara problematiska att hantera så rådfråga alltid en veterinär eller hundbeteendevetare innan ni tar ett slutgiltigt beslut.

Hundar kommer i alla former med specifika karaktärsdrag och sinnelag. Det finns allt från en snäll jätte som berner sennenhunden till en energisk jack russell-terrier.

Oavsett om du är ute efter en renrasig eller blandrasig hund så är det viktigt för både dig och hunden att du väljer en ras som passar dig eftersom de olika raserna kräver olika typer av omvårdnad och hantering.

Gör inga hastiga beslut vid val av hund eftersom den ni väljer kommer att vara del av familjen under minst tio år. Ta tid på er att söka efter en ras som lämpar sig för just er familj.

Fördelen med att välja en renrasig hund är att det blir färre överraskningar.

När du väljer en viss ras vet du redan ungefär hur pass stora de blir som fullvuxna och vilket lynne de kommer att utveckla. Nackdelen med en renrasig hund är att de lättare kan drabbas av ärftliga sjukdomar.

Blandrasiga hundar däremot är unika och man vet aldrig vad man kan förvänta sig – vilket kan vara del av tjusningen.

Hundar är fantastiska husdjur! De är lojala, intelligenta och enormt tillgivna djur, barnens bästa vän och en trogen kamrat som alltid hoppar av lycka och välkomnar dig hem med viftande svans! Förutom att vara ett roligt sällskap, sprider hundar värme med sin villkorslösa kärlek i vilket hem som helst. Ni märker snabbt att att ni inte kan tänka er familjen utan dem. Tänk på alla långa, äventyrsfyllda promenader ni kan göra och på alla stränder och badplatser som ni kan utforska tillsammans! Det är inte konstigt att hundägare verkar vara lyckligare och friskare än andra som inte har husdjur.