SÅ HJÄLPER DU DIN HUNDS KÄNSLIGA MATSMÄLTNING

OM DIN HUND HAR KÄNSLIG MAGE, KAN DU PROVA FÖLJANDE STEG FÖR ATT HJÄLPA DEN ATT FÅ ALL NÄRING DEN BEHÖVER FÖR ATT MÅ BRA OCH NJUTA AV LIVET.

STEG 1: PRATA MED DIN VETERINÄR

Prata med din veterinär om din hund har lös avföring eller väderspänningar för att säkerställa att detta inte beror på sjukdom. Uteslut problem som allergiska reaktioner, bakteriella infektioner, virusinfektioner, interna parasiter eller inflammatorisk tarmsjukdom. Var lugn – din veterinär kan tala om för dig om det är något att oroa sig för eller inte.

STEG 2: SE PÅ HUNDENS FODER

Kvaliteten på avföringen är en bra indikation på hur bra hundfodret är. Ingredienser av hög kvalitet som har framställts på rätt sätt hjälper till att avlasta din hunds mage eftersom dessa ger ett lättsmält foder – framför allt om fodret innehåller prebiotika, som kan bidra till en bättre maghälsa. En lättsmält produkt ger normala volymer och en fin och fast avföring. Tänk även på smaken på fodret. På samma sätt som människor kan hundar förknippa en orolig mage med den specifika smaken på något de har ätit, vilket kan leda till att de undviker eller vägrar att äta sitt foder. Om din hund är van vid kycklingsmak kan du alltså prova en annan smak, exempelvis lamm.

STEG 3: ÄNDRA KOSTEN GRADVIS

När du har hittat rätt foder ska du byta foder långsamt och undvika plötsliga ändringar i hundens kost. De två första dagarna byter du ut en liten mängd av det gamla fodret mot det nya och sedan allt mer under de följande dagarna. Fortsätt med detta under sju till tio dagar, tills du har fasat ut det gamla fodret helt och hållet. Det kan ta några försök att hitta rätt foder för din hunds känsliga mage – bli inte nedslagen om det inte blir rätt första gången.

STEG 4: VAR FÖRSIKTIG MED GODBITAR

Undvik att överbelasta din hunds känsliga matsmältningssystem genom att ge den matrester, som kan vara svårsmälta och orsaka magproblem. Om din hund förtjänar något extra, kontrollera ingredienserna noga och se till att godbitarna inte överstiger 10 procent av den dagliga födan.

Med de här enkla stegen kan du hjälpa din veterinär att fastställa orsaken till din hunds oroliga mage och få ordning på kosten.