Att förstå din hunds kroppsspråk

 

Hundar och människor har tillbringat tusentals år tillsammans och vi kan instinktivt tyda varandras humör med hjälp av kroppsspråk, ansiktsuttryck och röst.

Hundar upplever inte mänskliga känslor som skam, kärlek eller förakt, men de upplever samma grundläggande känslor som glädje, sorg, lättnad, frustration och rädsla som oss människor. Dessa känslor är viktiga vid inlärningen för alla djur (inklusive människor), eftersom de uppmuntrar oss att uppträda på ett sätt som visar sig fördelaktigt. Till exempel motiverar rädsla hundar att söka säkerhet, medan de positiva känslor som skapas genom kontakt, skötsel och smekningar uppmuntrar nära relationer med andra sällskapliga hundar, djur och människor.

Att förstå din hund är nyckeln till att bygga en glad och meningsfull relation. Bilderna nedan ska hjälpa dig att utveckla din förmåga att känna igen din hunds känslor och förstärka bandet mellan er.

Glädje
 happy dog

Glädje är en av de lättaste känslorna att känna igen eftersom den uppslukar hunden helt! Din hunds ögon är snälla och mjukt fokuserade, pannan är avslappnad och öronen kan antingen flaxa karaktäristiskt om hunden springer, eller röra sig fram och tillbaka på ett mer engagerande, vänligt sätt.

Hundar ler inte, men vissa raser, som den här golden retrievern, ser nästan ut att skratta. Hundens läppar är mjuka med munnen på glänt och tungan hänger ut när hunden flämtar jämnt och försiktigt.

Svansen är en bra humörindikator. När den svänger nonchalant, men medvetet, från sida till sida är hunden nöjd. När svansen viftar energiskt, ibland så kraftigt att hela bakdelen följer med, är hunden upphetsat glad!

En glad hund rör sig på ett avslappnat och enkelt sätt och uppmuntrar dig att leka och delta i hans glädje.

Oro
 anxious dog

Att veta när din hund är orolig innebär att du bättre kan lugna den och få den att slappna av, kanske genom att distrahera den med en godbit eller lek.

När din hund är orolig kan dess ögon vara breda och stirra, eller också kisar hunden och undviker ögonkontakt. Du kan se rynkor eller spänning i hundens panna, och öronen, om de står upp, ligger en aning bakåt då hunden försöker att samla ledtrådar om potentiell fara. Om din hund har hängande öron kan de ligga närmare huvudet än vanligt.

Hundens mun är normalt stängd, men om den är öppen kommer läpparna att vara spända och din hund slickar dem och gäspar nervöst, trots att du vet att den varken är hungrig eller trött.

Din hunds kropp och svans är antagligen stilla och har en något sänkt kroppshållning. Oroliga hundar viftar ibland på svansen försiktigt, men detta är en avväpnande gest och inte en indikation på glädje. Detta är anledningen till oro sällan uppmärksammas, håll därför alltid ett vakande öga på din hund när den befinner sig i en ny eller sannolikt utmanande situation.

Rädsla
   fearful-dog

Kroppsspråket vid rädsla är tydligare än de flesta andra känslor och kan vara mer dramatiskt än vad som visas i den här bilden. Olika hundar reagerar olika på rädsla: vissa kryper ihop för att synas så litet som möjligt, några lägger sig på rygg för att visa social underkastelse, vissa står helt enkelt väldigt stilla och andra skäller högljutt eller morrar defensivt.

Ögonen kan vara vidöppna och röra sig fram och tillbaka, antingen hårt och stirrande eller kisande och med sidledes blickar på det upplevda hotet.

Öronen ligger platt mot huvudet, som kan vara sänkt och vänt åt sidan.

Hundens läppar spänns och den kan slicka dem eller gäspa som ytterligare ett tecken på stress eller undfallenhet.

När en hund är rädd är dess primära mål helt enkelt att överleva hotet. Hundens kroppsspråk, ansiktsuttryck och aptit återgår till det normala först när den känner sig säker igen.

Frustration
   frustrated-dog

Det finns olika typer av frustration, från långsiktig, deprimerad frustration (bilden) och en mer akut, aktiv frustration som svar på en specifik händelse, som när hunden inte får något den vill ha eller behöver, vare sig det är en leksak eller att få komma ut. Det finns också den frustration som beror på att hunden inte kan undvika eller komma undan något obehagligt.

En frustrerad hund är ofta spänd och har stela ben. Den kan skälla obevekligt, dra sig tillbaka eller till och med göra utfall mot föremålet för hans frustration. Alla hundens sinnen kommer att fokuseras på det och den kanske varken lyssnar eller reagerar på dina försök att distrahera den.

Hundens ögon är uppspärrade och blinkar inte, öronen står upp och (såvida inte hunden skäller) läpparna är stela och mungiporna framskjutna.

Hundar kan inte behålla en sådan spänning på obestämd tid så så småningom kan hunden finna sig i den frustrerande situationen eller, i kroniska fall, hamna i ett tillstånd av hjälplös depression. Detta kan felaktigt tolkas som lugn acceptans, men din hund kommer att kräva noggrann, kärleksfull uppmärksamhet i sådana fall för att hjälpa den att slappna av innan den kan bete sig normalt igen.

Lättnad
 relieved dog

Du märker oftast att hunden är lättad på skillnaden från ett tidigare negativt känslomässigt tillstånd. Det är viktigt att veta när din hund är frustrerad, orolig eller rädd, men det är lika viktigt att veta när den känner lättnad och kan slappna av igen.

Precis som oss kan hundar känna lättnad när de löser bekymmer eller svårigheter, i synnerhet när de överlever verklig fara och rädslan som detta medför.

När spänningen släpper märks det tydligt över hela kroppen, från nos till svans. Ögonen mjuknar, öron och huvud sänks och hela hundens kropp blir märkbart lugnare.

Vissa hundar gäspar medan mer reserverade personligheter sänker sina huvuden, undviker ögonkontakt och verkar sucka inombords samtidigt som de mestadels håller sig stilla. Mer utåtriktade hundar kan skaka på sig, sträcka ut sig i en djup lekbugning eller till och med springa runt i lättad eufori en kort stund – samtliga beteenden som bidrar till att ytterligare lätta på spänningen.

Fokus
  focussed dog

En fokuserad hund är uppmärksam och koncentrerar sig på något viktigt, som en boll, en godbit eller kanske dig. Den här bilden visar hur din hund ska se ut när du tränar den – den lyssnar uppmärksamt och är redo att arbeta med dig för att få sin belöning. Hunden kan också vara fokuserad på något nytt när den försöker att upptäcka vad det representerar och hur det ska bemötas.

När hunden är uppmärksam är ögonen öppna och klara, eventuellt utan att blinka, och blicken något intensiv när hunden koncentrerar sig på föremålet för dess uppmärksamhet.

Öronen kan stå rakt upp eller lätt framåt och munnen kan vara stängd eller öppen med tungan i mitten.

Hunden håller normalt sitt huvud högt, såvida den inte är på väg att jaga något. Då kan hunden sänka sitt huvud och skjuta fram det.

När hunden fokuserar på något roligt kan hela dess kropp sträva mot det och darra av förväntan. Hundens kroppsvikt ligger över frambenen och den håller svansen högt och antingen ganska stilla och återhållsam eller viftar upphetsat. Klara, färdiga, gå.

Ilska
 angry  dog

 

Om du ställs inför en hund som ser ut så här, måste du vara väldigt försiktig tills hotet är säkert avvärjt. En ilsken hund försöker se så stor och hotfull ut som möjligt, med sin kropp upprätt och stel.

Hundens päls kan stå upprätt, framför allt nackhåren och håren längs hundens rygg. Hundens ögon är hårda, fixerade och utan att blinka, pannan rynkad och spänd och öronen kan ibland ligga platta mot hundens huvud.

Munnen är öppen med spända och tillbakadragna läppar och nosen rynkas när hunden blottar tänderna.

Hela hundens kropp är stel, svansen är stel och orörlig och hunden lutar sig framåt med hela sin vikt över frambenen, redo att göra utfall eller attackera.

Den är tyst eller gör kanske ett lågt hotfullt morrande – en riktigt arg hund är aldrig högljudd. Undvik alltid att provocera en arg hund. Stirra inte, skrik inte på den eller gör inte några hastiga rörelser, utan försök att långsamt dra dig tillbaka i säkerhet och lämna hunden att lugna ner sig.

Neutral
   neutral   dog

Så här kommer din hund förhoppningsvis vara under större delen av sin vakna tid – avslappnad, välskött, välutfodrad och bekväm i välbekanta omgivningar. Om hunden ligger ner slappnar den av och blir orörlig, men är redo att vakna till och intressera sig för vad du gör.

Hundens ögon är mjuka och avslappnade, rör sig smidigt och visar inga ögonvitor när den ser sig omkring i sin närmiljö från sin bekväma viloplats.

Öronen är också avslappnade och lyssnar nonchalant.

Hundens panna och ögonbryn är släta och fria från spänning.

Munnen kan vara stängd eller något öppen, hunden visar inget tecken på att vilja leka och läppar och nos är avslappnade.

Hela kroppen och svansen är avslappnade utan några tecken på att spänna musklerna, vilket skulle tyda på en beredskap att gå till handling. Hunden är nöjd.